ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”

01 юни 2012 12:20, Великотърновска митрополия
Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”

На 30 май в Православния център „Проф. Т. Коев”, който е част от Богословския факултет на Великотърновския университет, беше представена новата книга на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ, под заглавие „Катехизическото учение на св. Кирил Йерусалимски”.

Събитието беше уважено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Присъстваха още: ректорът на университета проф. дпн Пламен Легкоступ, деканът на Православния богословски факултет доц. д-р Димитър Попмаринов, проф. дфн Димитър Кенанов, както и много други преподаватели и студенти.

Идеите, изложени в книгата, са част от докторската дисертация на автора, плод на наблюдения и изследователски опит, натрупани в последните петнадесет години. Като се има предвид значимостта на проблема за въцърковяването днес и особеното внимание, отделяно на катехизацията в светоотеческата традиция, авторът си поставя задачата „да се отразят някои от съществените моменти на литургико-педагогическия процес в контекста на катехизическата дейност и творчеството на св. Кирил Йерусалимски”.

В изследването са използвани: фундаменталното за православната катехетика произведение на св. Кирил Йерусалимски „Огласителни и мистагогични поучения”, творения на други свети отци от разглеждания период, трудове по Патрология, Литургика, Катехетика, както и педагогическа литература.

След края на представянето беше дадена възможност на присъстващите да зададат своите въпроси. Мнения по темата изказаха както Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, така и почти всички участници, което спомогна да се получи една добра и ползотворна дискусия.

В края на срещата г-жа Магдалена Легкоступ сърдечно поблагодари на всички, които бяха дошли на представянето на книгата и подари на всеки присъстващ по един екземпляр от нея.

Текст и снимки: Петър Банчев

 

 

Снимки

Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”Представяне на нова книга в Православния център „Проф. Т. Коев”
« предишна новинаследваща новина »