ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения в София за Петдесетница и Свети Дух

02 юни 2012 11:31, Българска Патриаршия
Икона на Петдесетница

На 3 юни, неделя, Църквата ни чества големия християнски празник Петдесетница, а на следващия ден специална почит отдаваме на Третото Лице на Света Троица - Светия Дух. По този повод в София ще бъдат отслужени следните архиерейски богослужения:

На Петдесетница преосвещените Стобийски еп. Наум, Тивериополски еп. Тихон и Знеполски еп. Йоан ще оглавят празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Светата Литургия в румънския храм "Св. Троица" на ул. "Цар Борис І" №152, който отбелязва в този ден храмовия си празник, ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Деволски еп. Теодосий.

На Св. Дух, 4 юни, понеделник, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум ще оглави св. Литургия в храм "Св. Дух" в столичния квартал "Надежда".

Епископ Тихон ще служи в този ден литургията в ПКСХП "Св. Александър Невски", а преосвещеният Знеполски еп. Йоан ще посети Дивотинския манастир "Света Троица" край София и ще оглави празничната богослужба в манастирския храм.

Приканват се благочестивите столичани да влязат в радостта на празниците и вземат участие в богослуженията.

+++

Петдесетница се счита за рожден ден на Христовата Църква. На еврейския празник Петдесетница в Йерусалим се събрали много хора от всички краища на света. Там били и апостолите и света Богородица събрани заедно за молитва. В третия час по еврейско време се чул голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога на различни езици, каквито не знаели до този момент. Апостолите славели Бога, а присъстващите чужденци всеки на своя си език разбирали какво говорят.

Това е и денят, в който свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Вдъхновени от Божията благодат, словата му били толкова силни, че мнозина веднага повярвали, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност. Това дало на апостолите бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. След този ден те постановили християните да възпоменават ежегодно това велико събитие, слизането на Светия Дух.

 

 

« предишна новинаследваща новина »