ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум взе участие като представител на БПЦ в юбилейните тържества на УПЦ

02 юни 2012 15:20, Българска Патриаршия
Юбилейни тържества на УПЦ

По решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в края на м. май 2012 г. Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум, гл. секретар на Св. Синод, бе на официално посещение в Украйна, за да вземе участие в тържествата по повод 20-годишнината от провеждането на архиерейския събор на УПЦ и 20-годишнината от избора и интронизацията на нейния предстоятел Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир (м. май 1992 г.).

На 27 май в гр. Харков епископ Наум взе участие в съборната св. Литургия, отслужена в катедралния храм „Св. Благовещение”, възглавена от Симферополския и Кримски митрополит Лазар при стечението на множество архиереи, духовници и богомолен народ. След богослужението бе отслужен помен на гроба на блаженопочившия Харковски и Богодуховски митрополит Никодим (починал на 15.09.2011 г.), а след това и литийно шествие от катедралния храм до Покровския мъжки манастир – седалище на Харковския митрополит.

На 28 май в Киев се състоя международна научно-практическа конференция на тема „Украинската православна църква на границата на хилядолетията”. Тя бе организирана по решение на Светейшия Синод на УПЦ от Киевската духовна академия и се проведе в дома на Украйна в Киев под председателството на Негово Блаженство митрополит Владимир. В сесията на форума взеха участие множество архиереи, духовници, политически, обществени, научни и културни деятели на Украйна.

Конференцията бе открита с встъпително слово от Борисполския архиепископ Антоний, управляващ делата на УПЦ и ректор на Киевската духовна академия.

Негово Блаженство митрополит Владимир поздрави присъстващите гости, като им благодари за оказаното внимание и участие.

Бяха прочетени приветствия от името на Негово Светейшество Вселенския Константинополски патриарх Вартоломей, Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и президента на Украйна Виктор Янукович.

В своя доклад „Украинската православна църква на границата между хилядолетията: достижения и предизвикателства”, прочетен от архиепископ Антоний, Негово Блаженство митрополит Владимир подчерта, че Харковският събор поставя ново начало в историята на Православието в Украйна, че в началото на 90-те години отслабената от десетилетия на гонения от страна на съветската власт УПЦ се сблъсква с тежки изпитания, които преодолява благодарение на своята вярност към съборното устройство. Днес УПЦ обгрижва многомилионно паство, устройва отношенията си с братята по вяра и с външния свят в духа на християнската любов, осъществява активна социална дейност и развива духовното образование.

Доклад по въпроса за каноничността на Харковския събор изнесе високопреосвещеният Волоколамски митрополит Иларион, председател на ОВЦС при Московската патриаршия.

Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, изнесе доклад на тема „Опитът на Българската православна църква в преодоляването на разкола”. В своя доклад еп. Наум проследи възникването на разкола в БПЦ, неговото развитие, предприетите канонични мерки и почти цялостното му преодоляване.

С доклади в конференцията взеха участие и Симферополският и Кримски митрополит Лазар, първият зам.-министър на културата на Украйна Ю. П. Богуцки, председателят на Литургическата комисия при Св. Синод на УПЦ Новокаховски и Генически еп. Филарет, ректорът на Волинската духовна семинария прот. Сергий Ющик, архимандрит Климент Вечери, проректор на Киевската духовна академия, председателят на Издателския отдел на УПЦ прот. Владимир Савелиев, докторът на философските науки и проф. в катедрата по славянска филология на Киевския национален университет „Тарас Шевченко” Павел Рудяков и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Харковска митрополия, www.fotolitopys.in.ua, пресс-служба Днепропетровска епархия

 

 

Снимки

Юбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦЮбилейни тържества на УПЦ
« предишна новинаследваща новина »