ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молитвено последование за духовното и телесно здраве на децата в Перник

02 юни 2012 22:08, Софийска митрополия
Молитва за децата на Перник

В навечерието на Деня на детето – 1 юни, в силно пострадалия от земетресението храм „Св. Йоан Рилски” в Перник, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с местното духовенство и свещеници от София, отслужи вечерня. За да бъдат благословени най-малките жители на Перник, бе осветено и раздадено петохлебие.

Последованието на Петохлебието е свързано с чудото, извършено от Господ Иисус Христос на планината, при което по чудесен начин нахранил пет хиляди души с пет хляба и две риби (Мат. 14:15-21). Извършването на чина става с 5 приготвени по специален начин питки от бяло пшеничено брашно, без яйца и животинска мазнина. На специална поставка в центъра на храма се слагат питките и вино, зехтин или олио, и неварено жито. Смята се, че този чин се е извършвал още през ранното християнство, през І-ІІ век, на т. нар. "агапа" (вечеря на любовта). Хлябът, виното, пшеницата и елеят били храната, която по-заможните християни раздавали на по-бедните по време на тези вечери. Питките се правят от праведни хора и по време на приготвянето им се произнасят специални молитви.

На богослужението присъстваха кметът Росица Янакиева, областният управител Иво Петров, общински съветници, представители на бизнеса.

С прочувствени слова Негово Преосвещенство еп. Йоан благослови всички деца и им благопожела да са послушни, да почитат родителите си и да посещават по-често храма. За спомен от този ден епископ Йоан им раздаде осветени икони и книги с духовни напътствия.

По инициатива на общинското ръководство и на граждани след вечерната богослужба за децата на Перник бе раздадено благословено от духовниците ястие за духовното и телесното им здраве. Богослужението се извърши в четвъртък, защото в петък, когато бе празникът на децата, по християнско установление е пост и не бива да се раздава блажна храна. Стотици перничани се събраха пред храм „Св. Йоан Рилски“ в центъра на Перник.

Текст и снимки: Руми БОРИСОВА

 

 

Снимки

Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник Молитва за децата на Перник
« предишна новинаследваща новина »