ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница в с. Айдемир

03 юни 2012 16:33, Доростолска митрополия
Петдесетница в с. Айдемир

Днес, когато св. Църква чества празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий оглави светата Литургия в храм "Света Троица" в село Айдемир. В съслужение с архиерея бяха настоятелят на храма прот. Георги Попов, йеромонах Емилиан и дякон Александър Нешев от столичния храм ”Св. Параскева”.

Начало на св. Литургия бе дадено от прот. Георги Попов. Голяма бе радостта на всички християни, дошли на храмовия празник, да видят и своя архиерей, да изпросят неговата благословия и да я отнесат в домовете си.

"Света Троица" в село Айдемир е най-старият църковен храм в Силистренска област, изграден през 1833 г. и един от първите в цяла Добруджа след Освобождението. Строителството му е извършено с прякото участие на българите от с. Айдемир от руски воини, които са участвали в руско-турската война от 1828-1829 г., завършила с подписването на Одринския мирен договор. Храмът е построен от плетени пръти и измазан с кал. Тържествено е осветен от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато се чествал празникът на Света Троица - Петдесетница.

Обзавеждането на храма е дело на руски воини, които са доставили и някои от иконите. От това време са и два свещника, направени от цевите на руски пушки. Оригинални са и изографисаните хоругви, на които личи надпис „Казан 1829”, двуметровият задпрестолен кръст в олтара и копринената плащаница. Съхраняват се стари икони и книги, изпращани от редица духовни средища на Русия и други съседни християнски страни. Освен подарените руски икони, от времето на нейното освещаване са и иконостасните икони, които са дело на тревненския иконописец Цани Досев, син на Теодоси Коюв, който по това време е живял и зографисвал в Добруджа заедно със синовете си Цани, Ангел и Витан.

Първият свещеник служил тук е поп Тодор. Той е бил родом от с. Айдемир. Към църквата е имало и една стая за училище. Тук през 1857 г. е учителствал Илия Блъсков, син на големия възрожденски учител и книжовник Рашко Блъсков. Храмът е разположен във високата част на селото.

След св. Литургия високопреосвещеният митрополит Амвросий извърши водосвет за здраве на всички жители и гости на Айдемир по случай храмовия празник и събора на селото. За празника беше осветен корбан за здраве, от който бе раздадено и на населниците на двата дома за възрастни хора в с. Айдемир.

След отпуста митрополит Амвросий и духовенството заедно с всички богомолци изпяха многолетствие за Българския патриарх Максим, Св. Синод на БПЦ и целия български народ.

С поздравително слово към митрополит Амвросий и всички жители на селото по случай празника се обърна прот. Георги Попов.

Честит празник!

 

 

Текст: йером. Емилиан
Снимки: г-жа Миглена Попова

 

 

Снимки

Петдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. АйдемирПетдесетница в с. Айдемир
« предишна новинаследваща новина »