ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

03 юни 2012 16:48, Българска Патриаршия
Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Четирима архиереи оглавиха тази година празничната богослужба в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на големия празник Петдесетница. В деня, считан за Рожден за Христовата църква, около светия Престол в съслужение застанаха: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при катедралния храм, Маркианополски еп. Константин и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, както и архим. Дионисий, нач. отдел „Богослужебен” при Св. Синод, свещеноик. Ангел Ангелов, протосингел при Софийската св. митрополия, ик. Александър Величков, председател на храм „Св. св. Кирил и Методий”, храмовите свещенослужители ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милушев.

По време на причастния канон Негово Преосвещенство еп. Наум произнесе слово за празника. Като припомни събитието, което Църквата премъдро е отредила да се чества днес, той призова присъстващите да дерзаят да освещават себе си с благодатните дарове на Светия Дух!

Веднага след отпуста на Литургията започна полагащата се за празника вечерня, по време на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за Петдесетница, съставени през ІV век от св. Василий Велики, които в този ден се четат и до днес. Богомолният народ в едно с духовенството преклониха глави и колене. Епископ Наум прочете първата молитва към Бог Отец: да прости всички грехове, които сме сторили от младостта си в нашето незнание и да не ни изостави и в немощта на нашата старост, да посети сърцата ни със Своята благодат и да ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква.

Втората молитва, отправена към Второто Лице на Светата Троица - Бог Син - бе прочетена от преосвещения епископ Тихон. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота.

С третата молитва измолваме от Бога милост за нашите починали предци и близки, да упокои по Своята милост всички починали с надежда за възкресение, да прости всичките им прегрешения и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови. Тази молитва бе огласена от името на църковното изпълнение в храма от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан.

Християнският празник Петдесетница датира от апостолско време. На петдесетия ден след Възкресението на Господ светите Христови апостоли и Божията майка се били събрали по обичая си за молитва. В девет часа сутринта (третия час по еврейско време) настанал голям шум от небето - сякаш вихрушка се спуснала над къщата. И "явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий" (Деян. 2:2-3). Това бил видим знак на благодатните дарове на Светия Дух, с които Бог щедро ги обдарил. Щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа, те започнали да проповядват християнската вяра в дух на истина със слово, облагодатено със сила. По подобие и в спомен на това знаменателно събитие, което се счита за рождение на земната Църква, от купола на храм-паметника се спуснаха орехови листа, напомнящи огнените езици, във формата на които Дух Светий се е спуснал над апостолите.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »