ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница в храм „Св. Димитър”, Варна

04 юни 2012 14:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. Димитър”, Варна

„Благословен си, Христе Боже наш, Който направи премъдри рибарите, като им изпрати Дух Свети и чрез тях улови вселената. Човеколюбче, слава на Тебе!” (Тропар на Петдесетница, гл.8).

„Когато слезе и смеси езиците, Всевишният раздели народите, а когато раздаваше огнените езици, към единство повика всички, затова единогласно славим Всесветия Дух” (Кондак, гл.8).

„Скоро и твърдо утешение дай, Иисусе, на нас, Твоите раби, когато униват душите ни. Не се отлъчвай от нашите души в скърби, не се отдалечавай от мислите ни в беди, но всякога ни преварвай. Приближи се до нас, приближи се Ти, Който си навсякъде. Както си всякога с Твоите апостоли, така Щедрий, присъедини към Себе Си онези, които копнеят за Тебе, та съединени, Тебе да възпяваме и да славословим Всесветия Твой Дух” (Икос).

Десет дни след Възнесението Си и 50 дни след Възкресението Си Господ изпълнил Своето обещание. Настанал голям шум, който изпълнил Сионската горница, където св. апостоли в единомислие били заедно. Св. Дух се явил върху всекиго едного от тях във вид на огнени езици. В същия момент апостолите получили дара да говорят на различни езици и почувствали в себе си смелост да благовестят за възкръсналия Иисус. Необикновеният шум от небето и още по-необикновената проповед на св. апостоли привлекли множество народ, пребиваващ в Йерусалим за юдейския празник Петдесетница. Всички се чудели как всеки слуша своя си роден говор. Други се присмивали и казвали: „Със сладко вино са се напили” (Деян. 2:13).

Вземайки повод от това, ап. Петър издигнал глас и произнесъл първата апостолска проповед, в резултат на която, след като обяснил чудото на Петдесетница, повярвали и се кръстили около 3000 души (Деян. 2:14-41).

~

Храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, град Варна, 3 юни 2012 година.

Тържествено честване в храм „Св. Димитър” на деня Петдесетница. Много миряни и гости на варненския квартал "Владиславово" от ранна утрин са в трепетно очакване на съшествието на Св. Дух над светите апостоли. „Петдесетница празнуваме, и пришествието на Духа”. Свещеноиконом Янко Янакиев в съслужение с дякон Иван Смиловски и иподякони от варненските училища отслужиха света Литургия. Този ден е наречен Петдесетница, защото възпоменава събития, станали 50 дни след Христовото Възкресение. В същия този ден юдеите чествали старозаветната Петдесетница в памет даването на Синайското законодателство, която била предобраз на новозаветната. Свещеник Янко Янакиев обрисува идеята за празника. И така, слизането на Св. Дух над св. апостоли е знак за сключване на нов, вечен Завет на Бога с вярващите, предречен още от пророк Йеремия: „Ето настъпват дни, казва Господ, и ще сключа с дома Израилев и с дома Иудин нов завет, - не такъв завет, какъвто сключих с бащите им, когато ги хванах за ръката, за да ги изведа из Египетската земя; оня свой завет те нарушиха, ако и да оставах в съюз с тях, казва Господ. Но ето завета, който ще сключа в Израилевия дом след ония дни, казва Господ: ще вложа Моя закон във вътрешностите им, и Аз ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ. И няма вече да учат един другиго, брат – брата и да говорят: „познайте Господа”, защото всички, от малък до голям, сами ще Ме знаят, казва Господ, защото ще простя беззаконията им, и за греховете им няма вече да си спомня” (Йер. 31:31-34; срв. Евр. 8:8-12).

На Петдесетница в храм „Св. Димитър”, кв. "Владиславово", както и във всички храмове, се прославя не само Св. Дух, а Св. Троица, защото слизането на Св. Дух, както и освещаването и спасението на човека, е дело на Божествената Троица, поради което празникът се нарича още Св. Троица. Тази истина засвидетелстваха в службата свещеник Янко Янакиев и дякон Иван Смиловски посредством църковните песнопения и нравствените послания, които бяха отправени към миряните.

Честването на празника Петдесетница в храма започна с всички откъси от Свещеното Писание, които е отредено да се четат на богослужението в този ден, те говорят за величието и тържествеността на празника. Нека да си припомним паримии от Стария Завет, които са предобраз на новозаветната Петдесетница. Първата паримия (Чис. 11: 16-29) разказва за слизането на Св. Дух над седемдесетте израилски старейшини по време на странстването на юдеите из пустинята. Господ слязъл в облак пред скинията, където били събрани старейшините, взел от Духа, Който почивал върху Мойсей, и дал на седемдесетте мъже старейшини, и те започнали да пророчествуват. По същия начин слязъл Св. Дух и върху апостолите. Втората паримия е от книгата на пророк Иоил (2:23-32). Тя ни предлага пророчество за изливането на Св. Дух „върху всяка плът” (2:28), пророчество, което св. апостол Петър отнася към новозаветната Петдесетница и тълкува в проповедта си за този ден (Деян. 2:14-40). Третата паримия е от книгата на пророк Иезекиил (36:24-28). В нея на вярващите се предрича очистване посредством водата: „Ще ви поръся с чиста вода (говори Господ) - и вие ще се очистите от всички ваши скверноти, и от всички ваши идоли ще ви очистя. Ще ви дам ново сърце и нов дух ще ви дам; ще взема из вашата плът каменното сърце и ще ви дам сърце от плът. Ще вложа във вас Моя Дух и ще направя да ходите по Моите заповеди, да пазите и изпълнявате Моите наредби” (Иез. 36: 25-27). Това пророчество съдържа ясно указание за духовното възраждане и просвещение на синовете на Новия Завет с вода и дух в тайнството св. Кръщение.

Богослужението стопли сърцата на вярващите. Толкова очакван и обичан празник! Песнопенията прозвучаха от храмовия хор под диригентството на Райна Алексиева. Много и от съвременния християнски живот в храма е отглас на този живот от миналото. Макар и празникът да се е случил преди много хилядолетия, той е голяма радост за християните от храм „Св. Димитър”. Чистият му двор, приветливият му вход, чистите бели цветове грабват очите още като влезеш в дворите му, карат човека да се удивлява. Изрядна чистота и блясък в положение на градеж.

Храмът е единствен за големия варненски квартал "Владислав Варненчик". Населението на квартала е наследник на старото село Владиславово (Пашакьой). Населението е силно религиозно, със запазено дълбоко благочестие. Всичко това е постигнато с труда на свещенослужителите от енорията. Свещениците Илия Попов (председател на храмовото настоятелство), Стойко Стойков, Янко Янакиев имат вяра и благочестие, имат страхопочитание, дисциплина, ред, смирение. Службите са стегнати, тържествени, малкият хор пее изискано. Чувства се въодушевление в храма. Богомолци - много. Каква красота, Господи! Ореховите листа изпадат от ръцете на свещеник Янко Янакиев, дякон Смиловски и иподяконите Емил, Филип, Георги, Пламен, Момчил, Сергей, Дани като видим благослов.

Дни, години, векове, много векове са минали, а ние продължаваме да празнуваме красивия празник Петдесетница!

Текст и снимки: Петко Колев, пом.-директор АД, СОУ „Св. Кирил и Методий”, с. Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Храм „Св. Димитър”, Варна Храм „Св. Димитър”, Варна Храм „Св. Димитър”, Варна Храм „Св. Димитър”, Варна Свещеноиконом Янко ЯнакиевХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, ВарнаХрам „Св. Димитър”, Варна
« предишна новинаследваща новина »