ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Величаем Тя, Живодавче Христе, и чтим Всесвятаго Духа Твоего” - Троицки празник в Троянската света обител

04 юни 2012 18:26, Троянски манастир
Троицки празник в Троянската света обител

В понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но изхожда от Него. Тази божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Мат. 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (срв. Гал. 5:22-23).

В този тържествен ден в Троянската света обител бе отслужена архиерейска св. Литургия от преосвещения игумен - Браницкия епископ Григорий, заедно с йеромонах Кирил (Тодоров), брат на светата обител, и стажуващия свещеник Петър Пенков, клирик на светата Ловчанска митрополия. На певницата се потруди Иван Обрешков.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Троицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обителТроицки празник в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »