ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

05 юни 2012 11:31, Русенска митрополия
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан в Русе

На 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, преосвещеният Месемврийски епископ Иаков отслужи заупокойна молитва пред Паметника на свободата в центъра на град Русе за всички отдали живота си за нашето Отечество. Паметните тържества бяха организирани от Община Русе и бяха уважени от народните представители Даниела Митева, Петър Даскалов и Любомир Владимиров, областния управител г-н Стефко Бурджиев, който произнесе слово, кмета на Русе г-н Пламен Стоилов, председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев, вицеконсула на Руската федерация, официални лица, ученици и граждани. В 12 часа под звуците на сирените всички сведоха глави в едноминутно мълчание, за да почетат паметта на героите.

Всяка година на 2 юни в 12,00 ч. сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

 

 

Снимки

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан в Русе
« предишна новинаследваща новина »