ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмовият празник на катедрален храм „Света Троица” - гр. Русе

05 юни 2012 11:33, Русенска митрополия
Храмовият празник на катедралата „Света Троица” в Русе

В осмата неделя след Пасха светата Православна църква отбелязва своя рожден ден – Петдесетница, това е денят, в който Светият Дух, Утешителят, слиза над апостолите във вид на огнени езици. В този ден своя престолен празник отбеляза и русенският катедрален храм „Света Троица”. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит светата литургия беше възглавена от преосвещения Месемврийски епископ Иаков.

В богослужението взеха участие и високопреподобният архимандрит Виктор, ставрофорен иконом Минко Казаков и свещеник Светослав Анчев. Според указанията на Типика след литургията беше отслужена вечерня, по време на която над вярващите бяха разпръснати орехови листа, символизиращи огнените езици, спуснали се над апостолите. Бяха прочетени специалните коленопреклонни молитви, отредени за този празничен ден.

По съвпадение в този ден своя 80-и рожден ден отбеляза и ставрофорният иконом Минко Казаков, който беше поздравен от епископ Иаков, а ик. Илиян Илиев от името на църковното настоятелство му връчи подарък и цветя. Рожденикът беше поздравен и от множеството енориаши, които имат за свой изповедник отец Минко. По-късно през тази година той ще отбележи и 50 години от свещеническото си ръкоположение.

Пресвета Троице, Боже наш, слава Тебе!

 

 

Снимки

Храмовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в РусеХрамовият празник на катедралата „Света Троица” в Русе
« предишна новинаследваща новина »