ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Шумен почете своя освободител генерал-лейтенант Валериан Мадатов

05 юни 2012 17:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Шумен почете своя освободител генерал-лейтенант Валериан Мадатов

С тържества на 31 май шуменци отбелязаха 230 години от рождението на сражавалия се за Освобождението на Шумен руски военачалник генерал-лейтенант княз Валериан Мадатов, организирани от община Шумен, народното читалище „Добри Войников-1856″ и арменската общност.

Както при посрещането на руските освободителни войски в града ни ген. Белокопитов подарява на шуменци икона с образите на светите братя Кирил и Методий, така години по-късно днес руският благодетел и голям приятел на Шумен Геворг Кесоян – заместник-председател на сдружението „Приятели на България“ към Българското посолство в Москва, подари на нашия православен храм „Св. Възнесение“ разкошна голяма икона с образа на св. Георги Победоносец, поставена в дърворезбена рамка. Иконата бе тържествено осветена в храма от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в съслужение с неговия викарий - преосвещения Главиницки епископ Йоан, архиерейския наместник в Шумен отец Димитър и свещеници.

На освещаването на иконата в храма присъстваха представители на община Шумен, председателят на народното читалище „Добри Войников – 1856″ Николай Николов (инициатор за поддържане паметта за делото на ген. Мадатов у поколения шуменци), общественици, граждани, представители на арменската общност. Тук бе главата на Арменската апостолическа православна църква в България архимандрит Абгар Ховакимян.

„По време на своите молитви към Господа Бога в храма ние винаги отправяме искрен зов за опрощение на душите на хилядите загинали воини, освободители на родната ни земя. Сред тях е и ген. Мадатов, погребан след кончината му в шуменската църква „Св. Възнесение“. С молитвите си към Всевишния ние пазим свята паметта за големите му дела. Прекрасно е, че все добри хора като Геворг Кесоян подаряват свети икони на наши църкви, за да е жива паметта за далите живота си за Освобождението ни“, каза в своето слово митрополит Кирил.

По-късно пред паметника на ген.-лейтенант Валериан Мадатов, на булевард „Славянски“, се проведе възпоменателна церемония. Бюстът от бронз е дело на големия руски скулптор акад. Франгулян, а сред подпомогналите финансово неговото изграждане бе и Геворг Кесоян.

За делото на руския военачалник, за безпримерния му героизъм, а и за паметта на поколенията говори гостът от Москва Геворг Кесоян.

На церемонията към официалните гости, присъствали на освещаването на иконата в храма „Св. Възнесение“, се присъединиха Негово превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Арсен Схоян и председателят на епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква у нас Рупен Крикорян.

От името на признателните шуменци пред паметника на ген.-лейт. Валериан Мадатов бяха поднесени венци и цветя.

Източник: http://grada.bg

 

 

Снимки

Шумен почете своя освободител генерал-лейтенант Валериан МадатовШумен почете своя освободител генерал-лейтенант Валериан Мадатов
« предишна новинаследваща новина »