ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица

05 юни 2012 17:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна Троица

Няма друг празник освен, разбира се, Възкресение Христово, който да ни изпълва с такава радост, страхопочитание и благоговение, какъвто е празникът на Светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица и в частност на Светия Дух. Този Дух, Който всеки един християнин е призван да носи в сърцето си, като всекидневно се очиства и богоуподобява, за да бъде достоен за Него. Господ Иисус Христос предупреждава всеки, който си позволи хула против Светия Дух с думите: "Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят" (Мат. 12:31-32).

Свети апостол Павел в същия смисъл допълва: "Не оскърбявайте Светия Дух Божий, с Когото сте запечатани за в деня на избавлението" (Еф. 4:30).

И тази година по благословена традиция много християни от гр. Добрич се стекоха в православния храм „Света Троица”, за да почетат празника на Светия Дух. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил в празнично добро настроение пристигна от гр. Варна, като пред храма сърдечно бе посрещнат от архиерейския наместник на гр. Добрич иконом Иван Д. Атанасов, председателя на храма иконом Стоян Ив. Стоянов и духовници от околията, след което по канон оглави богослужбата. Под звуците и ангелското пеене на г-жа Веселка Енчева на утренята и на църковния хор с диригент Радомир Узунов на св. Литургия, присъстващите се насладиха на благодатно молитвено общение и празнично единение. Г-н Живко Стойчев Бохоров от гр. Добрич бе постриган от Негово Високопреосвещенство за четец и певец на БПЦ.

И макар настроението да бе празнично и молитвено, и радостно, в словото си след св. Литургия митрополит Кирил изрази голямата си загриженост от отново зачестилите произшествия по пътищата на страната, които, за съжаление, отнемат живота на все повече млади хора, от нарастващата агресия и зависимости, като същите тези катастрофи сравни с катастрофа в обществото ни.

В противовес на всички тези явления той отчески посъветва паството да не забравя общението си със св. Православна църква, да се ползва от даровете на Св. Дух, преподавани чрез св. църковни Тайнства, за да можем успешно да се борим с всички съблазни и препятствия по своя жизнен път.

След края на службата Негово Високопреосвещенство отслужи празничен водосвет, като поръси всички богомолци за здраве и успех.

В двора на храма председателят иконом Стоян Иванов бе подготвил кратка фолклорна програма. В нея с песнички и стихове на религиозна тематика участваха и деца от 18 детска градина „Дора Габе”. На децата бяха раздадени иконки за молитвен спомен. На всички желаещи бе раздаден и корбан за здраве.

За служителите при храм „Света Троица” и официалните гости - кметицата на гр. Добрич г-жа Детелина Николова, г-н Петко Петков - кмет на община селска и др., по случай празника о. Стоян даде кратък обяд в трапезарията на храма. На обяда бяха поканени и гости от Република Украйна, които останаха приятно изненадани от вниманието и сърдечното посрещане.

 

Текст и снимки: Марин Маринов

 

 

Снимки

Празникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна ТроицаПразникът на Св. Единосъщна, Животоворяща и Неразделна Троица
« предишна новинаследваща новина »