ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"

06 юни 2012 14:38, Софийска митрополия
Йеромонах Висарион представя новата книга

На 1 юни (петък) в Енорийския център "Св. Горазд" към храм "Св. Седмочисленици" бе представена новата книга на йеромонасите Висарион (Зографски) и Йоан (Филипов) - "Суеверия сред днешните християни". За представянето на интригуващата книга се бяха събрали младежите при енорийския сайт „Православна младеж” на храм „Св. София” и много гости от цяла София. На събитието присъства Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, братя на Заграфската обител и софийски свещенослужители. Залата се оказа тясна, за да побере всички желаещи да вземат участие в срещата и мнозина останаха във фоайето при отворени врати.

След кратко представяне от г-жа Валентина Кантарджиева, ръководител на енорийския център, йером. Висарион започна представянето на книгата. Най-напред той даде отговор на въпроса защо се заема отново с негативна тема, като изложи своето разбиране, основаващо се на евангелските думи: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните”. В своето изложение авторът обясни етимологията на думата „суеверие”, какво трябва да разбираме под „суеверие”, произхода на някои от суеверията и какви са опасностите от такава погрешна насока на нашата вяра, надежда и упование.

Той изтъкна, че ние сме дотолкова далече от суеверието, от „суетната, празната вяра”, доколкото сме близо до Бога и пребъдваме в Неговата благодат.

Говорейки колко разпространени сред народа са суеверните практики и вярвания, йеромонах Висарион даде два примера за погрешността и изменчивостта на масовото съзнание - поклонението на избрания израилски народ пред идола на телеца, докато пророк Моисей разговаря с Бога на планината Синай, а в новозаветно време бързината, с която потомците Авраамови заменят „Осанна”, когато посрещат Господ Иисус Христос в Йерусалим, с „Разпни го” на Разпети петък.

Като коректив доколко нашата вяра е истинската Христова вяра, отец Висарион даде вярата предадена ни от боговдъхновените писатели на Свещеното Писание и светите отци на Църквата, разяснили това учение, и подчерта, че истинската вяра ни води към вечността и ни оживотворява, а суетната бавно, но сигурно ни води в погрешна посока и към духовна смърт.

Що се отнася до това защо суеверията са така разпространени и популярни, отец Висарион изтъкна, че тези практики и вярвания обещават бързо и лесно разрешаване на проблемите на хората, без да изискват от тях усилия за лично преобразяване, лична нравствена борба, очистване от страстите и живот в съгласие с Христовите заповеди.

Представяйки книгата и някои от най-често разпространените сред християните и невъцърковените хора суеверия, отец Висарион каза, че книгата няма претенциите да обеме всички суеверия, а да насочи читателите как сами да различават суеверията от истинската вяра. В книгата са намерили място суеверия свързани с покойниците, с паленето на свещи, такива свързани с някои големи християнски празници, езически практики и нецърковни празници, прикриващи се зад християнски имена, суеверия, свързани с църковните тайнства и обреди, популярни „битови” суеверия и др.

Срещата продължи с дискусия по темата. От публиката бяха зададени въпроси свързани с обичая да се връзват и подаряват мартеници, въпроси свързани с боядисването на яйца, месенето на козунаци, преминаването под масата с плащаницата, освещаването на иконите и почитанието към тях, корбаните и др. Особено внимание йером. Висарион обърна върху различаването на благочестивия обичай достигнал до нас чрез православната традиция и „бабешките басни”, като подчерта колко важно за това дали едно действие ще бъде всуе или ще бъде спасително за нас е мотивацията, душевната нагласа, с която пристъпваме към изпълнението му и че смирението е най-надеждната ограда на душата ни против суеверията. До късна вечер отец Висарион дава автографи и в непосредствени лични разговори отговаря на питанията и търсенията на присъстващите.

~~~

Йеромонах Висарион е брат и първи епитроп на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" от 2003 г. Завършил е богословие в СУ „Св. Климент Охридски” и икономика в УНСС, специалност „Международни икономически отношения”. Духовно чедо е на игумена на Зографския манастир схиархим. Амвросий. Автор е на книгите „Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста” в две части и „Отзвукът”, излезли през 2011 г. Йеромонах Йоан (Филипов) е брат на манастира „Св. Петър и Павел” в Бяла черква, Пловдивска епархия. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на книгата „Християнството и смисълът на човешкия живот”.

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА
Снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В София бе представена книгата "Суеверия сред днешните християни"Йеромонах Висарион представя новата книгаВ София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"Схиархимандрит АмвросийВ София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверието сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверието сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"На представянето на книгата имаше много въпроси...имаше и малки християнчета Йеромонах Висарион представя новата книгаВ София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверието сред днешните християни"В София бе представена новата книга "Суеверия сред днешните християни"Йеромонах ВисарионЙеромонах ВисарионВ залата
« предишна новинаследваща новина »