ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе се откри изложба на архитектурни проекти на църкви „Пътят до храма”

06 юни 2012 16:51, Русенска митрополия
В Русе се откри изложбата на архитектурни проекти

На 5 юни 2012 г. от 17,30 часа в Регионалната библиотека „Любен Каравелов” се откри уникална по рода си изложба на архитектурни проекти на църкви, озаглавена „Пътят до храма”. Тя се осъществява в координация между три институции: Регионалната библиотека „Любен Каравелов”, Държавен архив – Русе и Русенска митрополия.

Изложбата откриха директорът на Държавен архив – Русе Йордан Борисов, директорът на регионалната библиотека Теодора Евтимова, а от страна на Русенска митрополия, с благословението на Русенския митрополит Неофит, участие взе архимандрит Емилиан. Той разкри значението на църковната архитектура, като съществена част от цялостното християнско внушение, включващо още стенописи, музика, символи и др. Развитието на църковно-архитектурните стилове през вековете разясни д-р арх. Вихрен Бакърджиев, преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ – София.

Изложбата включва проекти на храмове и иконостаси от ХІХ и ХХ век, показвани за пръв път пред широка публика. Тя представя някои нереализирани проекти, като например параклис за Басарбовския манастир от 1927 г., но също и десетки построени храмове, сред които тези в Щръклево, Бяла, русенските църкви „Св. Богородица” и „Св. Петка”, Църковният салон и др.

Изложбата може да бъде посетена до 28 юни 2012 г. в сградата на регионалната библиотека.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

В Русе се откри изложбата на архитектурни проектиМакет на русенския храм "Св. Петка" - 1944 г.В Русе се откри изложбата на архитектурни проектиПроект за иконостаса на русенската църква "Св. Георги" - 1928 г.Проект на църквата в русенското село Щръклево - 1932 г.Неосъществен проект за параклис в Басарбовския манастир - 1927 г.Проект на църквана в русенското село Чилнов - 30-те години на ХХ век
« предишна новинаследваща новина »