ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Студенти от Богословския факултет на СУ посетиха румънските манастири в Молдова

07 юни 2012 12:15,
В Басарбовския манастир

През периода 31 май - 4 юни общо 50 студенти, магистри и докторанти от богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бяха на поклонническо пътуване в Румъния. По този начин наши студенти се запознават с богатото църковно наследство и духовния живот на заобикалящите ни православни народи.

На 31 май студентите се поклониха в Басарбовския скален манастир край Русе. Игуменът на манастира архим. Емилиан подробно запозна богословите с историята на манастира и житието на преп. Димитрий Басарбовски, чиито св. мощи днес се намират в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ.

Поклонението продължи с посещение на патриаршеския палат в Букурещ. С благословението на Румънския патриарх Даниел гостите от България бяха приветствани от патриаршеския викарий Негово Преосвещенство Плоещки епископ Варлаам. Архиереят изрази радостта си от срещата със студентите от София и ги благослови, като каза: „Много е важен опитът на православни младежи, които пребивават в една друга православна страна. Ще се радваме и по други поводи да заповядате в нашата страна. Трябва да се поучим от опита на св. Димитрий Басарбовски и св. Петка, защото ние, християните, извън езиковите разлики сме братя и трябва да утвърждаваме нашите взаимоотношения”.

Пълния пътепис за това поклонничество можете да прочетете в:
http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=320

 

 

Снимки

В Басарбовския манастирВ Басарбовския манастирВ Румънската патриаршияВ Румънската патриаршияВ Румънската патриаршияВ Румънската патриаршияВ БузъуВ БузъуВ БузъуВ БузъуВ БузъуВ БузъуВ БузъуКилията на стареца КлеопаСтарецът КлеопаПред манастира НямцМанастирът НямцСеминарията на манастира НямцСеминарията на манастира НямцПетдесетница в ЯшПетдесетница в ЯшСофийските богослови на клира в Яшката катедралаПетдесетница в ЯшНа приема с Яшкия архиепископ ТеофанНа приема с Яшкия архиепископ ТеофанНа приема с Яшкия архиепископ ТеофанМанастирът ГолияМанастирът ГолияМанастирът ГолияМолебен за абсолвентите на петте Яшки университетаМолебен за абсолвентите на петте Яшки университетаМолебен за абсолвентите на петте Яшки университетаВ богословския факултет в ЯшВ богословския факултет в ЯшВ богословския факултет в ЯшВ богословския факултет в ЯшСв. Литургия в манастира ХадъмбуСв. Литургия в манастира ХадъмбуСв. Литургия в манастира ХадъмбуСв. Литургия в манастира ХадъмбуИзпълняване на задостойникаАрхим. Хризостом проповядва в манастира ХадъмбуСтенописВ манастира ХадъмбуВ двора на българския храм в БраилаПред българския храм в БраилаСтарецът Клеопа
« предишна новинаследваща новина »