ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дискусионна среща на ръководителите и диригентите на хорове участници във фестивала в Поморие

09 юни 2012 12:08, Българска Патриаршия
Кръгла маса Поморие 2012

Във втория ден на фестивала „Достойно есть” - Поморие 2012 г. в конферентната зала на НЦСР „Св. Георги”, в старата част на града, се състоя кръгла маса. В нея взеха участие диригентите и ръководителите на хоровите състави участници във фестивала. 1000 са участниците в тазгодишната програма, разпределени в 32 хора от 9 държави. Между тях селекционната комисия е отредила място на детски и младежки състави, дамски, мъжки и смесени формации, състави изпълняващи църковни песнопения по западна нотация, но и такива, които ще участват във фестивалната програма с източно-византийски песнопения, хорове с дълга над 100-годишна история и традиции в изпълнението на православната църковна музика, но и състави, които от съвсем скоро навлизат в нея.

Освен традиционните участници от Русия, Белорусия и Украйна, в програмата са включени и два хора от Гърция, два хора от Сърбия, както и хорови състави от Холандия и Германия, изпълняващи православна църковна музика. В хода на разговора стана ясно, че немалка част от съставите идват за първи път в Поморие.

В началото на срещата зам.- кметът на Поморие по въпросите на вероизповеданията и културата Диана Апостолова поднесе приветствие от името на Община Поморие към участниците в срещата. Г-жа Туджарова предаде приветствия от името на Елица и Георги Попови, които са сред основателите и организаторите на фестивала, и изрази съжаление, че тази година поради неотложни ангажименти те няма да вземат участие в работата му.

Бе изяснено за пореден път, че той няма конкурсен характер, а цели да даде среща и поле за изява и сътрудничество на специалисти и хористи, които обичат и изпълняват православна църковна музика, както и чрез този „празник на духа” с молитвена прослава на Бога в песен да изпросят Божията благодат над този богоспасаем град и православна България. Бе изтъкнато, че една от важните страни на този форум е, че тук винаги се представя и нова авторска музика, част от която е създадена специално за фестивала. Бе обсъдена възможността за обмяна на музикални произведения, за да се обновяват и обогатяват репертоарите на хоровите състави и да се популяризират най-добрите образци. Бе взето решение и веднага се пристъпи към осъществяването му - да се състави списък с координатите на ръководителите и диригентите на участващите хорове, за да установят те персонални контакти помежду си, за обмен.

След като се представиха, участниците в срещата в непринудена обстановка споделиха своите питания и тревоги, отнасящи се до организацията и провеждането на фестивала и бяха обсъдени някои конкретни организационни проблеми. Всички бяха единодушни колко нужен, полезен и ценен е форум като този в Поморие за съхраняването на традициите в православното църковно пеене, за поощряването на съвременни автори да творят такава музика и за нейното популяризиране, и изказаха благодарност на организаторите и домакините за техните усилия в тази посока.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012Кръгла маса Поморие 2012
« предишна новинаследваща новина »