ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Град Янина вече има частица от гроба на свети великомъченик Николай Нови Софийски

10 юни 2012 14:37, Софийска митрополия
Реликвата и иконата на св. вмчк Николай Нови Софийски - дар за янинските християни

Българска група поклонници, чийто маршрут минаваше през Янина (Гърция) - родния град на нашия светец великомъченик Николай Нови Софийски, на 13 май т.г. направи ценно духовно дарение на янинския храм и янинските християни!

Непосредствено преди празника на българския великомъченик (17 май) с благословението на председателя на храм “Св. Николай Софийски” - ставр. ик. Спас Михайлов, нашите поклонници, водени от свещ. Методий Корчев, посетиха Янина и връчиха на православните ни братя и сестри там предварително подготвен дар, чрез който те да имат пред очи спомена за мъченическия подвиг на родения в града им св. вмчк Николай Нови Софийски.

Подготвени бяха икона на светия великомъченик и кутия, в която беше поставено парче от гроба на светеца, останало при ремонта на мемориалния комплекс, изграден около мястото, наречено „Търницата”, където според сведения от житието, съставено от Матей Граматик, тялото му било изгорено от турците. (Там останалите от неговите мощи частици били тайно погребани от християните.) На горната страна на капака на кутията има поставена снимка на гроба на светеца, а от вътрешната страна - текст на гръцки език, обясняващ съдържанието й.

Скъпоценният дар беше оставен за поклонение на християните от гр. Янина и приет с голяма радост в храма, в който се пазят мощите на свети Георги Янински.

От своя страна гръцкият храм изпрати за храма на св. Николай Нови в София служба на св. Георги Янински и житието му на гръцки език, негови икони и икона на събора на светците, просияли в областта Епир, чийто административен център е гр. Янина.

Гробът на свети великомъченик Николай Нови Софийски може да бъде посетен от всеки, който иска да се поклони. Намира се в центъра на гр. София, на адрес ул.“Цар Симеон” №125, между ул. “Опълченска” и “Христо Ботев”. Трябва само да се обади в храма “Свети Николай Софийски”, който се намира съвсем наблизо – на ул. “Пиротска” № 76, и да помоли да му отключат, за да се поклони, което хората от храма правят с радост.

В 1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии, е важно е да се подчертае, че св. Николай Нови Софийски е великомъченик на Бога и Църквата, както е казано в службата му, съставена от епископ Партений, а също така и в "Житията на българските светии", в руския Тропарион и др. Това е голямо благословение за софиянци и за цялата ни Българска православна църква - да имаме в родината си гроба-светиня и мощите на такъв великомъченик и изповедник на св. Православие: закрила и велик пример за всички православни християни по целия свят - в лукавите времена, в които живеем.

“Свети великомъчениче Николае, моли Бога о нас!” (Припев от канона на службата на свети великомъченик Николай Нови Софийски.)

Текст: Катя Тодорова, Десислава Панайотова
Снимки: Катя Тодорова, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай Софийски" в СофияСв. вмчк Николай Нови СофийскиБългарският дарБългарският дарГ-жа Катя Тодорова с иконите на св. Георги ЯнинскиСв. Георги ЯнинскиСв. Георги Янински
« предишна новинаследваща новина »