ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Окорш

10 юни 2012 17:18, Доростолска митрополия
Храмов празник в с. Окорш

Днес, 10 юни - деня, в който тази година се чества паметта на Всички светии, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий бе посрещнат в храм „Вси светии” в с. Окорш.

Начало на светата Литургия бе дадено на протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението с митрополит Амвросий взеха участие и свещ. Роман Михалев-предстоятел на храма, свещ. Георги Михнев и йеромонах Емилиан.

След светата Литургия бе извършен водосвет за здраве и беше осветен корбан за всички, дошли да изпросят благословение и да отнесат благодатта в своите домове, за благоденствие и успех във всяко добро начинание.

Прозвуча многолетствие за Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, за членовете на Св. Синод, за целия клир и управниците.

Името на храма е определено през 2009 г. - Тодоровден, когато приснопаметният митрополит Иларион посетил новостроящия се храм и след като влязъл вътре, казал: ”Дълго мислих за името на църквата ви и реших да носи името ”Вси светии”. А какво по-хубаво от това – всички светии да молят Бога за вас!”

Село Окорш носи името на прабългарския военачалник Окорсис, който в началото на ІХ в. защитава източната граница на България по река Днепър. Поселищният живот в района води началото си от края на ІХ в., когато тук е изградена една от най-важните и най-добре укрепените крепости на Първото българско царство, просъществувала до началото на ХІ век. Крепостните съоръжения, жилищата, керамиката, накитите, култовите предмети, оръжията и сечивата са свидетелство за една древна култура на високо материално и духовно ниво.

Честит празник!

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Храмов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. ОкоршХрамов празник в с. Окорш
« предишна новинаследваща новина »