ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, Варна

11 юни 2012 14:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Неделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, Варна

Неделя след Петдесетница - на Всички светии, храм „Св. Атанасий”, Варна. Свещеник Ясен Шинев отслужи светата Литургия. В проповедта си отец Ясен се обърна към съвременните последователи на Христос: „Всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец небесен: а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец небесен”. И днес във времето на компютърни технологии да бъде признат някой от своите съвременници, това има значение само за земния му живот. Нали човек е предназначен за Вечността. Тя е именно предметът на нашия стремеж към Бога. Както е в нашето семейство. Нашите дъщери и синове, ако съзнават, че сме им сторили добрини и че сме се грижили за тях, ще разчитаме, че ще прекараме старините си спокойно и в доволство. Когато държим на оценката на някого към нас, ние сме в очакване на грамота, благодарствен адрес и съвременни награди. Но това е признание от човеци. За да ни признае Сам Бог, от нас е нужно повече старание и да изповядваме пред всички, че Той е наш Спасител и Бог. Тук не става въпрос да говори нашия език, а да Го признаваме с дела, които подкрепят нашето признание, та всички да разберат и да кажат, че сме Му признателни.

Когато се връщаме към историята на древната Църква, там намираме извори на най-голямата цена на изповядването и признаването на Христа по време на световни кризи. Древната Църква признава за герои на духа, за светии, всички ония, които предпочитали да претърпят гонения, мъчения, дори и смърт, отколкото да се отрекат от Христа, от своята вяра в Него. Ония, които пожертвали живота си, се наричат мъченици, а ония, които изтърпели гонения, лишения, затвор, които били измъчвани и останали живи след гоненията, се наричат изповедници. И днес, когато празнуваме паметта на всички тия мъченици и изповедници и още на всички ония, които предпочели Христа пред своите близки, богатствата, които дава тоя свят, пред удобствата и почестите, които могли да запазят, ако се отрекат от Христа, те ни дават сили и упование”.

Свещеник Ясен Шинев припомни и даде пример със свети Теофан Затворник. „Когато вярващият се запознава с неговото житие, разбира, че веднъж вкусил благодатни плодове на възвишената Христова вяра, нищо вече не можело да го отклони от православната вяра. Преподобните мъже и жени по това се и отличавали от останалите християни, че напущали всичко в света и се отдавали само на служба Богу. Те всички оставяли братя, сестри, баща, къщи и имот заради Христовото име, но получили стократно спрямо всичко това и наследили вечен живот. Такъв е примерът не само със св. Теофан Затворник, но и със закрилника на българския народ свети Йоан Рилски Чудотворец. Светата Църква мъдро е наредила, още в първата неделя на Петдесетница да ни напомни безбройното число светии, които със силата и благодатта на Светия Дух вършили чудеса, разпространявали Евангелието и с живота си служат за пример на всички нас”.

По решение на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил във всички храмове на епархията се отслужи специална молитва за спиране на кръвопролитията в Сирия. Европейските народи обвиниха сирийския режим, че не спазва плана на специалния пратеник на ООН Кофи Анан, и по-специално изтеглянето на военни и тежки оръжия от градовете. Днешната молитва на православните свещеници във Варненска и Великопреславска епархия бе израз на безпокойствието от продължаващото насилие в Сирия. Всеки в своя храм, всички вярващи в епархията чрез молитвата за сирийския народ знаят и са уверени, че ще ги окуражат, но и ще припомнят, че Божията сила действа винаги в света, че във всички времена и при всички обстоятелства възсияват светии в Църквата.

Да не забравяме, днешният празник ни подсеща, че всички ние, съвременните християни, можем да извършим такива подвизи, каквито са вършили апостолите, мъчениците и преподобните Божии угодници. Всеки християнин да моли светиите да ходатайстват за нас пред Бога да изпълним християнския си дълг пред Него и към нуждаещите се от нашата помощ и да наследим вечен живот.

Текст и снимки: Петко Колев, пом.-директор АД СОУ „Св. Кирил и Методий”, село Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Неделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, ВарнаНеделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, ВарнаНеделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, ВарнаНеделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, ВарнаНеделя след Петдесетница (на Всички светии), храм „Св. Атанасий”, Варна
« предишна новинаследваща новина »