ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Манастирът "Св. Теодор Стратилат" край с. Балша отпразнува своя храмов празник

11 юни 2012 15:37, Софийска митрополия
Манастирът "Св. Теодор Стратилат", с. Балша

На 8 юни св. Църква отбелязва паметта на св. Теодор Стратилат. По този повод в манастира "Св. Теодор Стратилат", който се намира в близост до софийското село Балша, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, тя бе оглавена от преосвещения Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир, архим. Теофан, софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и предстоятели на столични храмове.

Специално за празника в светата обител бе донесена частица от мощите на св. Теодор Стратилат, която се покои в храм „Св. Николай Мирликийски“, в гр. Елин Пелин. Под външната колонада на храма многобройните миряни призовани от светеца имаха възможността да бъдат помазани с осветен елей и да се поклонят на св. частица мощи. В края на литургията Негово Преосвещенство се обърна към изпълнилите храма вярващи с пастирско слово за живота на Христовия войн. Като припомни многократното му чудесно изцерение, епископът напомни, че и днес Бог прави чудеса, но според нашата вяра, и призова повече да се вглеждаме в себе си и да се чистим от своите страсти, вместо да гледаме и съдим делата на другите. Архиереят поздрави иконом Георги Стоянов за неговите неуморни трудове, които той полага за възстановяването на тази св. обител и му пожела и за в бъдеще все така всеотдайно да се труди за доизграждането на манастирския комплекс и пълното му манастирско благолепие.

По традиция след литургията в двора на манастира бе отслужен празничен водосвет, на който присъстваха много дарители и спомоществователи на манастира. Сред тях бяха и кметът на село Балша, кметът на Нови Искър и народната певица Валя Балканска.

Епархийското духовенство и представителите на местната държавна власт се разделиха с пожелание за по-чести срещи и за нови съвместни инициативи.

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле.

Малко се знае за древната му история, но има сведения, че манастирът е съществувал още през 12 век.

През 1996 г. започва активна възстановителна работа под ръководството на иконом Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в кв. „Надежда”. С помощта на църковното настоятелство и на щедри дарители се възстановява част от великолепието на манастира.

За шест години упорит труд те успяват изцяло да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов дърворезбен иконостас, изписани са олтарни икони, изографисани са стените.

Освещаването на църквата и новата жилищна сграда е извършено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 8 юни 2003 г., когато Православната църква чества пренасянето на светите мощи на св. вмчк Теодор Стратилат.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Манастирът "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаНа път за манастираМанастирската портаМанастирският храмВ очакване на епископаИзглед от манастира При входа на храмаЧастица от мощите на светеца-мъченикСтъклена икона на светецаПри входа на храмаВ храмаСестра Теодора от Кремиковския манастирПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. Йоан На певницатаНачало на св. ЛитургияПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаМонах Юстин от Зографския манастир Великият входЗнеполски еп. ЙоанИконом Георги СтояновПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаАрхимандрит Алексий и иконом Георги СтояновПразничната иконаПоклоннициПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаПразник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. БалшаЕп. Йоан поръсва кмета на селото Празник в манастира "Св. Теодор Стратилат", с. Балша
« предишна новинаследваща новина »