ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Детски лагер в Клисурския манастир

11 юни 2012 16:42, Софийска митрополия
Пред входа на Лопушанския манастир

Ученици от 78 СОУ гр. Банкя отново имаха щастието благодарение на добри хора да прекарат незабравими мигове в Клисурския манастир (Видинска епархия). Макар и само за 4 дни, всички усетиха благодатта на истинския християнски живот. Дните се изнизаха неусетно и дори последната вечер децата изявиха желание да останем поне още за ден-два при монахините, като те съберат останалите им джобни парички.

В края на лагера всеки описа в лагерния дневник с няколко изречения как се е чувствал. Ето споделените впечатления:

„Благодаря на Бога, че съм част от това красиво духовно начинание – въвеждането на децата в лоното на Православието. Любовта и добротата на монахините от Клисурския манастир ще останат завинаги в сърцето ми. Чувствам ги като свои близки приятели. Благодаря на о. Василий за доверието и за грижата към децата на 78 СОУ! ” - ЮЛИАНА ПРАНДЖЕВА (класен ръководител на VІІІ кл.)

„В продължение на четири дни учениците от 78 СОУ – Банкя имаха удоволствието да отседнат в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий”. Бяхме посрещнати изключително радушно... Възхитени и очаровани бяхме от добротата на монахините, които ни обгрижваха по време на престоя.

Ежедневно о. Василий и г-жа Милена Йоцова изнасяха лекции по вероучение. Занятията бяха посрещнати от децата с много голям интерес. С лекота попълваха буквени ребуси, свързани с християнското учение, саморъчно си направиха много красиви молитвеници, украсяваха вази, изработиха цветя. Уроците бяха съпроводени с много игри на открито и разходки в гората.

Всички ученици останаха доволни и щастливи от гостуването в Лопушанския манастир. Отец Христодул ни запозна с историята на църквата „Успение Богородично”.

Тези срещи бяха много поучителни за децата.

Сърдечно благодарим на Видинския митрополит Дометиан, на игумения майка Таисия, о. Василий, г-жа Милена Йоцова, спонсорите, без които нямаше да се осъществи това добро дело. Благодарим от сърце!!!” - КАЛИНКА ДОНЕВА (класен ръководител на ІІІ "а" кл.)

„Искам да благодаря на всички, защото такова преживяване и такива емоции са незабравими. През цялото време се случваше нещо интересно и приятно. Много се забавлявах и бих искала да дойда пак.” - МИЛА ХРИСТОВА, VІІ кл.

„Бях сред група ученици от 78 СОУ – Банкя в Клисурския манастир. Останах очарована от срещата с владиката (Сионий), монахините и духовниците. Научих много полезни неща за църквата. Ще се радвам ако посетя отново това красиво кътче. Благодаря на о. Василий и спонсорите за красивата почивка в манастира!” - НИКОЛ ПЕЙЧИНОВА, ІІІ кл.

„Клисурският манастир е едно прекрасно място. Тук се чувствам толкова свързана с Господ, сякаш съм защитена от всичко лошо. Искам да благодаря на о. Василий, без чиято помощ и подкрепа нищо нямаше да се осъществи, на госпожите, които постоянно бяха с нас, на най-добрите хора, които познавам – монахините в Клисурския манастир.” - ЛИЯ НАЙДЕНОВА, VІІ кл.

„Щастлива съм, че посетих Клисурския манастир с група ученици от училището ни. Тук научих много за службите в църквата от о. Василий и г-жа Йоцова. Срещнах се с монахините, които ме научиха на послушание. Незабравима е срещата с Владиката и духовниците от Лопушанския манастир. Дано и занапред да има такива лагери. Благодаря на всички, че съм тук!” - АДРИАНА СИМОВА, ІІІ кл.

„Клисурският манастир е един от най-красивите, които съм посещавала. Тук научих много за християнското учение. По-подробно се запознах с богослуженията в църквата. Гордея се, че съм християнка. Харесах много и Лопушанския манастир. Благодаря на о. Василий и г-жа Йоцова благодарение, на които съм тук!” - МИРЕЛА ШКУМБОВА, ІІІ кл.

„Благодаря на хората, които спонсорираха нашия лагер, на госпожите, че са отделили толкова време за нас, на о. Василий. Много съм щастлива, че отново бяхме на това прекрасно място и че отново се срещнахме с монахините, които за пореден път ще ми липсват.” - ВЛАДИСЛАВА ИВАНОВА, VІІІ кл.

„Аз искам да благодаря на дядо Владика, че ме благослови. Второ, искам да благодаря на организаторите – без тях нямаше да съм тук. Тук научихме много неща за църквата, за богослуженията. Много съм радостен, че бях гост в Клисурския манастир. Благодаря!” - НИКОЛАЙ ЛОЗАНОВ, ІІІ кл.

„Искам да благодаря на архимандрит Антим за това, че ни позволи да останем в прекрасния Клисурски манастир; на монахините, за топлото посрещане и хилядите усмивки, с които ни дариха; на г-жа Милена Йоцова – нашия невероятен преподавател; на г-жа Юлиана Пранджева, която направи лагера още по-хубав, на г-жа Катя Симонска за топлите думи; на г-жите Калинка Донева и Мая Павлова за всичко... Лагерът беше великолепен и никога няма да го забравим! Обичаме ви и ви благодарим!” - МОНИКА ЧИЛЕВА, VІІ кл.

„Благодаря на всички от лагера за чудесното прекарване и най-вече на монахините за това, че ме накараха да се почувствам толкова обичан.” - ЕВГЕНИ ЕВГЕНИЕВ, VІІІ кл.

„Много искам да благодаря на тези, които осъществиха това посещение. Тук научих много за християнското учение. За първи път видях монахини на живо. Те бяха много сърдечни и добронамерени. Благодарна съм на всички, че бях тук!” - ЛЮБОМИРА АСЕНОВА, ІІІ кл.

Колеги, работете, „жътвата е голяма”. Децата на България са НЕВЕРОЯТНИ, чакат някой да им подаде ръка и да ги поведе по стръмната стълбица на добродетелите.

Слава Богу за всичко! Амин!

 

 

Текст: Милена Йоцова
Снимки: Мая Павлова и Милена Йоцова

 

 

Снимки

Детски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирСреща с епископ СионийДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДетски лагер в Клисурския манастирДъждовникКлисурската св. обител
« предишна новинаследваща новина »