ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в с. Стефан Караджа на името на „Св. вмчк Георги Победоносец”

11 юни 2012 19:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Новият храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в с. Стефан Караджа

Три дни след като направи първа копка за построяване на нов православен храм в с. Василево, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отново посети Добричка духовна околия.

Този път на 10 юни (1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии) Негово Високопреосвещенство освети новоизградения храм в с. Стефан Караджа на името на „Св. вмчк Георги Победоносец”.

Китното добруджанско село се намира на 6-7 км от гр. Добрич и е първото по пътя от гр. Добрич за гр. Ген. Тошево. Макар и много подредено, в селото по една или друга причина досега не е имало храм, като християните са се черкували в големите църкви в гр. Добрич.

Днес мечтата на поколения вярващи в селото се сбъдна и те получиха заслужена награда за труда и настойчивостта си да имат свой молитвен дом. Благодарение на благочестиви и будни спомоществователи в лицето на земеделски арендатори, г-н Тодор Тодоров и др., но най-вече с помощта на жителите на с. Стефан Караджа: Георги Георгиев, Георги Димитров, Дончо Донев, Марин и Йордан Средкови, Румен Божков и много др., с организационното и финансово съдействие на църковното настоятелство и на г-жа Калинка Райчева - кмет на селото, храмът е вече реалност.

Негово Високопреосвещенство благослови жителите на селото, като отeчески ги посъветва не само редовно да посещават прекрасната си придобивка, но с разум и със сърце да участват в богослужбите и да се ползват от св. Тайнства на св. Православна църква.

След тържественото освещаване всички присъстващи бяха поканени от организаторите на празничен обяд и богата фолклорна програма.

 

 

Текст и снимки: Марин Маринов

 

 

Снимки

Първа копка на нов храм в с. Василево Първа копка на нов храм в с. Василево Първа копка на нов храм в с. Василево Първа копка на нов храм в с. Василево Първа копка на нов храм в с. Василево Първа копка на нов храм в с. Василево Нов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан КараджаНов храм в с. Стефан Караджа
« предишна новинаследваща новина »