ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Измина една година от кончината на архимандрит Назарий (Терзиев)

11 юни 2012 20:36, Софийска митрополия
Край гроба на архимандрит Назарий

На 9 юни (събота) се навърши една година от кончината на архимандрит Назарий – игумен на Кокалянския манастир “Св. архангел Михаил“ и духовен старец на множество християни от цял свят. В чест на неговата годишнина в обичната му Кокалянска св. обител се събраха стотици негови духовни чеда, за да изразят своята почит, обич и благодарност към онзи, който им е помогнал да открият истинния път към Бога, да осъзнаят своите немощи и намерят своето призвание.

По тесния горски път от тъмни зори се заизкачваха за сетен път към светата обител монаси, свещеници, монахини и миряни, всеки един от които е намерил при стареца утеха, наставление и надежда.

Заупокойната литургия бе отслужена в съборния манастирски храм “Св. архангел Михаил“. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Техни Преосвещенства Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Браницки еп. Григорий, игумен на Троянския манастир. В съслужение взеха участие архимандрит Алексий, архимандрит Венедикт от Св. Гора, архимандрит Теоктист, игумени на софийски манастири и свещеници от цяла България. След края на литургията в храма бе отслужена панихида за стареца.

„Со святими упокой, Христе, душу раба Твоего…“ - пееше цялата църква - духовници и миряни, за прозорливия наставник, за ревностния изповедник, за духовния старец. Събрани отново, духовните му чеда скърбяха за своя „Дядо“, както най-често бе наричан, и се молеха за неговото упокоение. В края на последованието еп. Йоан, който е брат на Кокалянското братство, се обърна към множеството с възпоменателно слово.

„Старецът живя в едно интересно време - каза в словото си еп. Йоан, - време на подем и желание за духовен живот. Множество хора се отправиха към светата обител, потърсиха го и го намериха, и промениха живота си. Затова, когато днес - една година след неговата смърт, се молим Бог да упокои душата му и я всели в селенията на праведните, разбираме, че това е едно велико тайнство на св. Църква - съборната молитва за починалия…“

Като каза, че всяка раздяла на човека предизвиква скръб, но когато тя е запечатана с любов, няма как да избледнее в съзнанието и това, че няма да говори за делата на стареца, тъй като всеки от присъстващите има свой личен опит, епископът им предаде казаното от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който с голямо уважение приемаше думите на архимандрит Назарий:

„Отец Назарий имаше усета за онова, което е тънкост в монашеството и често пъти не бе разбиран от другите човеци, защото другите искаха от него твърде много… Той създаде монашеско братство и животът се промени… Към него се обърнаха и беше подкрепа на множество човеци - и беше естествено в края на неговите години да остане със себе си и Бога, и да бъде полезен с молитвата си на св. Църква. Затова и Софийска епархия загуби един духовник - представител на старото монашество, което, за съжаление, оскъднява в нашите редици на Българската църква”. Патриархът каза още, че отец Назарий даде възможност да се възпитат монаси и те на своето място да държат монашеския устрой, да пазят св. Православие и да бъдат твърди във вярата си, непоколебими в делата си в изпълнение на Христовите думи: “По това ще ви познаят, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“. Бог да го прости вечна и блажена да бъде паметта му!“

След чинопоследованието на гроба на обичния старец бе отслужен трисагий. И за сетен път многобройните присъстващи с едно сърце и една душа казаха: “Бог да го прости и упокои!“

През целия ден потокът от благодарни поклонници не секна и всеки запали свещичка и поднесе цвете на гроба на стареца, а духовните му чеда до късно вечерта си спомняха за поучителни случки и наставления на своя отец, за неговите слова - кратки, живи, истинни, изхождащи винаги от това: да бъдем взискателни и строги към себе си и снизходителни към другите.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Епископите Посрещане на епископите Посрещане на епископите В манастирския храмЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирНа певницатаБраницки еп. ГригорийЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирВ храмаЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирБраницки еп. ГригорийЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. Литургия в Кокалянския манастирПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийАрхимандрит ТеоктистПанихида за дядо НазарийКъм гроба на старецаПанихида за дядо НазарийПри гроба на стареца При гроба на стареца  При гроба на стареца  При гроба на стареца  При гроба на стареца  При гроба на стареца  При гроба на стареца  В двора на манастира Духовенството Гробът на стареца
« предишна новинаследваща новина »