ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Три офикии в Дупнишка духовна околия

12 юни 2012 12:18, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

В неделния ден, 10 юни, в храм „Успение Богородично“ в дупнишкото село Сапарево бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Със софийския викарий съслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия протойерей Георги Паликарски, храмовото духовенство и свещеници от околията.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на св. Литургия бяха отличени и трима свещенослужители.

Архиерейският наместник - протойерей Георги Паликарски, бе отличен с офикия „иконом“, предстоятелят на храма свещеник Димитър Айдаров - с офикия „протойерей“ и свещеник Димитър Недялков, служащ в гр. Сапарева баня, бе награден с протойерейско звание.

Като поздрави отличените свещенослужители, еп. Йоан им пожела да работят все така усърдно на Божията нива и да спомагат за възрастването и просияването в духовно отношение на околията.

Справка:

Храмът „Успение Богородично“ е възрожденска българска църква в Дупнишка духовна околия. Намира се в центъра на с. Сапарево. Представлява умален вид на съборната църква в Рилския манастир. Дърворезбата и иконописта в храма също напомнят образци от Рилската св. обител. Построена е в периода 1861–1864 г. На мястото й в началото на XIX век имало само един каменен кръст, което подсказва, че там се е намирало старо християнско светилище. По чуден начин било подсказано на Алексо Грахльов, който бил най-бедният човек в селото, къде да копае, за да се намерят необходимите за строежа пари. Котелът, в който, както твърдят, бедният човек намерил заровените златни пари, и до днес се пази като реликва в църквата. За строежа били наети майстори от Трън, прочути със своите строителни умения, а за украсата бил поканен дърворезбар и иконописец от Банско-Разложката школа. Църквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Четирите колони, крепящи централния купол, са увенчани с позлатени образи.

 

 

« предишна новинаследваща новина »