ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Света Богородица - "Достойно есть" в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия”

12 юни 2012 17:33, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Дървенишкия манастир

Сгушен между два от най-бързо растящите квартали на София - "Младост" и "Дървеница", се намира девическата св. обител „Св. пророк Илия”, известен още като Дървенишкия манастир. Това е един от малкото манастири в България, които са разположени сред градските блокове и жилищни кооперации. В него малкото женско сестринство неуморно се труди за възстановяването на светата обител и за нейното благоустрояване. Наред с физическата работа сестрите ревностно изпълняват и най-важния монашески труд - молитвата.

В манастира има един храм, посветен на старозаветния пророк Илия, и един параклис, посветен на Богородичния празник Достойно есть. На 10 юни, в навечерието на празника, установен в чест на св. Богородица, в манастирската обител бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея взеха участие столични свещенослужители.

В края на последованието еп. Йоан се обърна към събралите се християни с вдъхновяващо слово за Божията Майка. За историята на празника, за бързата подкрепа на Ходатаицата за земния род и за неуморимата Застъпница на човеците бяха думите на епископа.

Като поздрави игумения Матрона с манастирския празник, той благопожела на сестринството здраве, духовни сили и Божие упование.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Борис РИЗОВ

 

 

Снимки

Празнична вечерня в Дървенишкия манастирПразнична вечерня в Дървенишкия манастир Празнична вечерня в Дървенишкия манастир Празнична вечерня в Дървенишкия манастир
« предишна новинаследваща новина »