ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещнахме гости, а изпратихме приятели!

15 юни 2012 10:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Посрещнахме гости, а изпратихме приятели!

Община Търговище от години поддържа не само сътрудничество в социалната сфера, но и топли, приятелски отношения с така наречените побратимени градове от различни държави. Един от тези побратимени градове на Търговище е и гр. Смоленск - Русия. Подписват се договори за културно-икономически взаимоотношения. От 2003 г. насам общо 120 деца от социално слаби семейства в гр. Смоленск, придружени от 8 педагози, прекараха лятната си ваканция в Почивната станция на Община Търговище в град Балчик с финансовата подкрепа на правителството на Руската федерация.

В традиционния Международен пленер за акварел „Никола Маринов” редовно участват художници-акварелисти от побратимените градове. Това сътрудничество дава възможности за обмяна на опит по финансираните от международни донори програми за временна заетост, както и установяване на сътрудничество в сферата на предучилищното възпитание и чуждоезиковото обучение.

Официална делегация от побратимения руски град Смоленск пристигна на 13 юни в Търговище, водена от председателя на Градския съвет на Смоленск и ръководител на Градската администрация Александър Данилюк, съпровождан от Ана Гайдамакова - ръководител на апарата на Градския съвет, Татяна Русанова - председател на Контролно-сметната палата в Смоленск, и Олег Кроликов - началник управление „Международни връзки и сътрудничество между общините". Гостите пристигат от Шумен, където беше открита Седмата среща на побратимените градове от Република България и Руската федерация.

В програмата, след предвидените срещи с кмета на общината д-р Красимир Мирев, неговия екип и председателя на Общинския съвет Севим Али, както и посещения в заводите на „Тракия Глас България" и фирма „Агроелит", Втора гимназия и разглеждане на музейните експозиции, бе и посещение на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище.

Архиерейският наместник, ставрофорен иконом Славчо Проданов, посрещна скъпите гости, разказа им историята на храма и подари графика на търговищкия художник Дончо Цончев на председателя на Градския съвет и ръководител на Градската администрация в Смоленск Александър Данилюк. След това се поклониха на гроба на Нюйоркски митрополит Андрей.

Въпреки кратката визита, архиерейският наместник на Търговище посрещна гости, а изпрати приятели.

Текст и снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Посрещнахме гости, а изпратихме приятели!Посрещнахме гости, а изпратихме приятели!Посрещнахме гости, а изпратихме приятели! Посрещнахме гости, а изпратихме приятели!
« предишна новинаследваща новина »