ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов "Православен катехизис" бе представен на българската църковна общност

17 юни 2012 14:50, Българска Патриаршия
Нов православен катехизис бе представен на българската църковна общност

Днес в Дома на Москва, който се намира при руския храм-подворие в София, се състоя представянето на "Православен катехизис". Новото издание бе представено от игумен Филип (Василцев), предстоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, и г-жа Силвия Николова, преводач на български език на Катехизиса.

В основата на новото издание са лекциите, които доцент Иван Александрович Глухов (1927-1999) изнася в продължение на много години в Московската духовна семинария, където е бил преподавател по Катехизис и История на Руската църква, а от 1972 г., когато защитава докторантура, преподава и Сектознание в Духовната академия. Един от многобройните ученици на доц. Глухов, запознал се с основните истини на православната вяра именно по тези лекции, е и игумен Филип, който разказа пред аудиторията колко строг и взискателен като преподавател е бил доц. Глухов и колко здрава основа на богословско познание и православен светоглед е давал на своите ученици и студенти. Както става ясно от предговора към изданието доц. Иван Глухов виждал смисъла на богословското образование в просвещаването душите на младите семинаристи в духа на Православието и развитието на най-доброто у тях в Истината - Христос.

Предложеният на българския читател "Православен катехизис" представлява обширно ръководство за запознаване с основните истини на православното вероизповедание и учението за вярата, надеждата и любовта в светлината на Христовото благовестие. Той е адресиран, както към изучаващите Богословие в семинариите и богословските факултети, така и към всички православни християни, които имат желание да се запознаят с истините на Православието.

Настоящото издание е дело на Общество памяти игумении Таисии, Санкт Петербург и се разпространява безплатно.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Нов православен катехизис бе представен на българската църковна общностНов православен катехизис бе представен на българската църковна общност
« предишна новинаследваща новина »