ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светии

17 юни 2012 14:57, Софийска митрополия
Архиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светии

На 17 юни т. г. е 2-ра Неделя след Петдесетница, когато честваме паметта на Всички български светии, и родната ни Църква по традиция отбеляза и паметта на Българския екзарх Йосиф І - един от най-бележитите ни църковни деятели, преставил се в Господа на 20 юни 1915 г.

По решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия в столичната митрополитска катедрала ”Св. Неделя” бе оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Серафим, викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

В съслужение с най-скоро ръкоположения епископ на БПЦ взеха участие: архимандрит Атанасий (Султанов), ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия, храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие в богослужбата взеха синодални архиереи, които престояваха на молитва в светия олтар.

По време на свещеническото причащение Мелнишкият еп. Серафим произнесе възпоменателно слово за eкзарх Йосиф, в което проследи житейския път на високоерудираната и авторитетна личност на Българския екзарх, както и неговото изпълнено с трудности служение като глава на възстановената ни самостойна Българска православна църква.

„Важно е днес да знаем заветите на екзарх Йосиф І - каза в словото си еп. Серафим, - че всеки, който обича България и милее за нейното бъдеще, трябва да бъде верен на Църквата. На свещенството завещава да се грижи за енорията си и да имат любов помежду си и да не забравят, че служат на Бога. А на всички духовници екзарх Йосиф казва, че не трябва да служат на никоя политическа партия…“ - припомни още епископът. (Цялото слово четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=78731 )

След края на литургията всички - присъстващото духовенство и многобройните християни - застанаха при гроба на eкзарх Йосиф І, който се намира в южната колонада на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, за да се помолят за упокоение на блаженопочиналия предстоятел на БПЦ. Тази година се навършват 97 години от кончината на приснопаметния екзарх.

Панихидата бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. За ревностния предстоятел на Българската църква се помолиха още: високопреосвещените митрополити Видински Дометиан и Доростолски Амвросий, преосвещените епископи: Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, архимандрит Дионисий, архимандрит Атанасий (Султанов) и столични свещеници.

„Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“ - каза църковното изпълнение и се поклони на гроба на Българския екзарх Йосиф.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Архиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светииАрхиерейска литургия и панихида за екзарх Йосиф І в Неделята на Всички български светии
« предишна новинаследваща новина »