ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливенският митрополит Йоаникий стори дарение за библиотеката на несебърското училище и говори с учениците за обучението по Религия

18 юни 2012 16:24, Сливенска митрополия
Сливенският митрополит Йоаникий стори дарение за библиотеката на несебърското училище

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий посети СОУ «Любен Каравелов» в гр. Несебър. Придружаван от богослова Ангел Ангелов, той бе посрещнат от директорката на училището г-жа Тодорка Желязкова. Митрополитът, който е носител на званието «почетен гражданин на Несебър», направи дарение на училищната библиотека от авторски книги с религиозно съдържание и по време на срещата с учители и ученици използва възможността да разясни кампанията на Светия Синод за въвеждане на вероучение в училищата.

Според митрополита мотивите за това са много. Те са важни и никой от нас няма право да ги подценява. В своята беседа Негово Високопреосвещенство изложи основанията за въвеждането на вероучение в училище. А именно: "Вероучението преобразява човека. Който има вяра и страх Божий, върши добро независимо от това кой каква оценка му дава. Свети Григорий, епископ Нисийски казва: „Печатът на нашия живот са добродетелите, които сега цъфтят, а плод принасят в своето време”. Според друг праведник добродетелният човек е като райско дърво, което дава плодове на наслада, радост и надежда.

Православното вероучение е учебен предмет от изключително голямо значение. То възпитава в добродетелност, а в обществото се подражава на добродетелността. В този ред на мисли изучаването на тази дисциплина в училищата е определящо за нацията ни. Светият Синод отдавна се старае да получи подкрепата на обществото за изучаване на Вероучението като задължителен предмет. Ние, архиереите, няма да се уморим да настояваме за това.

Едни питат: защо в училищата да се изучава Религия и защо трябва изучаването на вероучение да е конфесионално? Нашият отговор на подобно питане е, че ние сме православна страна вече 1130 години - заяви митрополит Йоаникий. - Живели сме с тази вяра и я обичаме. Тази вяра пропагандираме навсякъде, защото сме почувствали нейната сладост. А който е почувствал сладостта на православието, не може никога и за нищо за света да се отклони от него.

Други атакуват нашата теза с факта, че сме страна-членка на Европейския съюз и образованието у нас е светско. Ние отговаряме: Гърция също е в Европейския съюз, но там вероучение в училищата се изучава до 11 клас. Затова в Гърция има достатъчно свещенослужители, които са държавни служители, а в техните манастири има монаси и монахини, а не пустеят като нашите. Вероучение се изучава и в Румъния, която също е членка на ЕС.

Младото поколение в България не знае задълженията си, произхождащи от вярата - като чувство за дълг към родината, любов към ближния и спазване на морално-етичните норми. Колкото до законите, важно е да се знае и да не се забравя, че Божият закон е повече от човешките закони. Божият закон е свят и изисква почтеност и коректни отношения към хората – все неща, изграждащи идеалното общество. Затова, когато говорим за Божий закон и вероучение, ние, архиереите от Светия Синод, сме категорични: този предмет трябва да бъде въведен.

Все още не е правено проучване колко родители биха желали децата им да изучават вероучение в училищата. Едни искат, други не искат. Ние обаче по традиция сме православна страна и не бива да отстъпваме от вярата на нашите деди, още повече, че тази вяра учи хората на добродетелност. Нека и нашите деца бъдат добродетелни и изградят едно ново, по-добро и хуманно общество", заяви в заключение митрополит Йоаникий.

Текст: Максим МОМЧИЛОВ

 

 

« предишна новинаследваща новина »