ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в деня на св. Паисий Хилендарски в ПКСХП "Св. Александър Невски"

19 юни 2012 17:11, Българска Патриаршия
АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"

В деня, в който честваме паметта на св. Паисий Хилендарски, 19 юни, признателни потомци на възрожденския будител на българския народ се събраха под купола на храма-паметник на нашето Освобождение „Св. Александър Невски”, за да вземат участие в празничната богослужба и отдадат почит на св. Паисий. В светата Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, съслужиха високопреосвещените митрополити: Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, както и високопреподобните архим. Дионисий, нач. отдел „Богослужебен”, и архим. Атанасий (Султанов), протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Николай Георгиев от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия и многобройно столично свещенство. Молитвено участие в богослужбата взе и Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и възпитаниците на Софийската духовна семинария во главе със своите преподаватели.

На богослужбата бе и вицепрезидентът на страната Маргарита Попова и депутати.

По време на Причастния канон главният секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум огласи "Патриаршеско и Синодално послание по повод празника на преп. Паисий Хилендарски, 250-годишнината от написването на „История славянобългарска“ и 50-годишнината от канонизацията му за светец на БПЦ-БП”. Веднага след светата Литургия духовенство и миряни се отправиха в литийно шествие, под празничното биене на камбаните на патриаршеската катедрала, към паметника на преп. Паисий Хилендарски, който се намира в градинката от северната страна на храма. Там архиереите на БПЦ отслужиха молебен, по време на който отправиха просба към преп. Паисий, както досега, така и занапред да продължава да закриля българския народ и да го вдъхновява, както някога със светлия си пример, за духовно възраждане и обнова в Христа. Слово за ролята на монашеството за просвещението, съхранението като нация и духовното възрастване на нашия народ в дни на изпитания към събралото се множество отправи вицепрезидентът Маргарита Попова. За празничната атмосфера със своето участие допринесоха „Хорът на софийските момчета” и деца в народни носии, които, от името на признателното потомство, поднесоха венци и цветя пред паметника на будителя.

От името на Негово Светейшество патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан и Великотърновски митрополит Григорий бяха почетни гости на тържествената сесия в Българската академия на науките с която се постави началото на националните чествания в памет на преп. Паисий. Домакин на тържествената сесия беше председателят на БАН акад. Стефан Додунеков, а свой доклад, посветен на делото на св. Паисий, изнесе секретарят на президента по културата, духовността и националната идентичност проф. Кирил Топалов.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ в ПКСХП "Св. Александър Невски"Виктория от ТА "Кремиковче" поднася своя букет в знак на признателностТА "Кремиковче"
« предишна новинаследваща новина »