ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 21 юни 2012 г. ДВА РОДИТЕЛСКИ КОМИТЕТА дават пресконференция с искане за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕЛИГИОЗНО ОБРАЗОВАНИЕ В УЧИЛИЩЕ

20 юни 2012 10:47, Българска Патриаршия
СОФИЯ ПРЕС, ул. "Славянска" № 29 - София

По молба на два инициативни комитета за изучаване на православните ценности в задължителните учебни часове в българското училище, публикуваме тяхното прес-съобщение за предстоящата

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛСКИ КОМИТЕТ (БРК) и РОДИТЕЛСКИ КОМИТЕТ ЗА ДУХОВНО-НРАВСТВЕНО ВЪЗПИТАНИЕ (РКДНВ) на тема:

„ДУХОВНО-НРАВСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ПОМОЩ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ И ДЕЦАТА НИ”

Място: СОФИЯ ПРЕС, ул. "Славянска" № 29, ет. 7 (гр. София)

Ден на провеждане: 21 юни 2012 г. (четвъртък)

Час на провеждане: 11,00 -12,00 ч.

 

Два инициативни комитета на български родители искат от правителството и Народното събрание незабавно да инициират и одобрят нужните законодателни промени, за да стане предметът „Религия” равнопоставен и задължителен в българското училище, както са останалите учебни дисциплини. Родителите не искат децата им да бъдат просто „флашки с информация”, които растат без изконните духовни ценности. Родителите не искат децата на България да загиват нравствено или да стават жертва на агресията, алкохола, наркотиците, сектите и престъпността.

"Български родителски комитет" и "Родителски комитет за духовно-нравствено възпитание" са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация, в която се оплакват, че те и техните деца, които искат да учат „Религия”, и в частност Православие, т.е. болшинството от българските граждани, са дискриминирани, тъй като според действащия Закон за народната просвета предметът не е в задължителната подготовка (ЗП), а е само в СИП/ЗИП (свободноизбираема/задължителноизбираема подготовка). А това на практика ги лишава от възможността да запишат децата си в часовете по „Религия”, тъй като повечето училищни директори дори не обявяват такава възможност, не търсят преподаватели, а МОМН не обезпечава религиозното образование с необходимите учебни материали.

Българските родители настояват още в новия Законопроект за училищното и предучилищното образование предметът „Религия” изрично да залегне в раздел „А” на учебния план – т.е. в задължителните учебни часове, но с възможност за избор между традиционните за страната ни вероизповедания или етика, така както учениците задължително изучават чужд език, но по свой избор и с одобрението на родителите си.

Пресконференцията ще се проведе на 21 юни 2012 г. (четвъртък) в конферентната зала на СОФИЯ ПРЕС - ул. "Славянска" № 29, ет. 7 от 11.00 ч. и ще продължи един час.

БЪДЕТЕ С НАС В БОРБАТА НИ ЗА ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА И БЪЛГАРИЯ!

 

За допълнителна информация:

Адв. Александър Тодоров - моб. тел. 0887 42 31 95;

Е-мейл: roditeli_za_religia@abv.bg

Арх. Данаил Димитров - моб. тел. 0889 79 21 44

Е-мейл: danaildimitrov@yahoo.com

 

 

« предишна новинаследваща новина »