ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Рождение на св. Йоан Кръстител, храм „Св. пророк Илия”, гр. Варна

25 юни 2012 14:54, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. Варна

Тази година в Третата неделя след Петдесетница Православната църква чества Рождението на светия славен пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан. Във варненския храм „Св. пророк Илия” светата Божествена литургия отслужи свещеник Георги Великов. В летния ден се бяха събрали много миряни и жители на варненския квартал „Младост”. Сгушен между жилищните блокове и новостроящи се постройки, храмовите камбани възвестиха празника.

Много жени от ранна утрин дойдоха в храма и донесоха своите хлябове. На клира бяха иподяконите Петко, Стефан, Милко и Росен. В служението участие взе и свещеноиконом Петко Минчев, председател на църковното настоятелство. Свещеник Георги Великов се обърна към вярващите: „Днес честваме онзи, който е наречен „Ангел между човеците и човек между ангелите”. Онзи, който да призове към покаяние. Онзи, който вика в пустинята: „Прави правете пътеките Господни”. Онзи, който извърши светото кръщение в Йорданските води, чрез които струи се освети цялото всемирно водно естество. Защото не нашият Бог имаше нужда да бъде кръстен. А чрез това да се яви Самият Бог. Светата Троица да се яви на света. И така да се изпълни и завърши служението на Божия Предтеча и Кръстител, пророк Господен Йоан. Онзи, който е бил избран от Бога. Онзи, който е бил, както казва Писанието „радост на своите престарели родители”. И така онзи, който всякога е от дясно на Сина Божии. И всички вие знаете, че според църковния канон при изписването на иконите при уредбата на светия иконостас, светият Кръстител Господен е винаги отдясно на Христа. И всякога седи пред Божия престол и измолва за нас от Бога милост и спасение. И затова Църквата го възпява:

„Споменът за праведника е с похвали, а на тебе, Предтечо, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа най-честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания. Затова, като пострада с радост за истината, благовести на тези, които бяха в ада, явилия се в плът Бог, Който взема върху Си греха на света и ни дава велика милост”. Тропар, гл. 2.

За това и ние честваме днес неговото рождение.

Позволете ми да поздравя всички именници. И нека Бог да ви дарува душевно и телесно здраве. И в оставащите дни на душеспасителния пост да се покаем за своите грехове, както всякога ни е призовавал светият Предтеча Господен. „Покайте се, защото се приближи Царството небесно. Прави правете пътеките Господни”. Да се покаем, да се изповядваме и да се причастим със светите Тайни Христови и радостни да срещнем празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Божието благословение и Неговата милост да бъде с всички Вас, върху домовете и чедата Ви. Амин! Честит празник на всички именници! Бог да ги благослови.”

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Празникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаПразникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаПразникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаПразникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаПразникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаПразникът Рождение на св. Йоан Кръстител,  храм „Св. пророк Илия”, гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »