ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Детски църковен лагер в Кремиковския манастир (обновено)

27 юни 2012 12:58, Софийска митрополия
Детски църковен лагер в Кремиковския манастир

С благословението на Софийска св. митрополия за първи път в Софийска епархия бе организиран детски православен лагер в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“. В продължение на шест дни (18-23 юни) двадесетина деца се запознаваха с основите на християнското православно учение, учиха молитви и пяха тропари, приучаваха се на подобаващо поведение в храма и манастира, като наред с това се запознаваха с различни форми на църковното служение. Наред с религиозното ограмотяване, децата се грижеха за манастирския двор и неговото облагородяване, изработваха броенички, рисуваха по стъкло, оцветяваха икони и още много други неща, които подпомагаха ръководителите им да им покажат колко интересни и многообразни могат да бъдат дейностите в един манастир и интригуващи заниманията свързани с църковното приложно изкуство.

Децата, мнозина от които прекарват ежедневието си в часове пред компютъра и телевизора, с жив интерес слушаха разказите на богослова Миленка Йоцова, задаваха въпроси за светите тайнства на Църквата, разпитваха за духовния свят и личния си ангел-хранител, оживено обсъждаха и със задоволство отбелязваха всеки ден колко интересни неща са научили. Като интригуващо продължение на богословските занимания се оказваха тренировките по тенис на корт, посещението на конната база „Кремиковци“, където видяха най-големия кон в България и пояздиха кобилата Саманта, похода в гората, придружени от горския началник и кучето Рекс и вечерите с игрите на манастирската поляна.

Разбира се, най-вълнуваща се оказа вечерта край лагерния огън, когато се състоя импровизираният конкурс: „България търси талант“ или „Сцена под звездите“, в който всички лагерници и ръководители взеха участие, а компетентното жури с председател протойерей Серафим Янев по достойнство отсъди максималната оценка - шестица за всички представили се.

Учейки, пеейки, играейки, малките християнчета показваха своята любознателност към заобикалящия ги свят и заявяваха своята готовност да трупат все повече знания за Божия нравствен закон и неговото практическо изпълнение. В своята непринуденост те показаха, че днешните български деца имат нуждата да бъдат не само материално обгрижени и езиково ограмотени, но и духовно просветени, с посочени ясни, морални и нравствени идеали. Че са готови открито да говорят за проблемите си, които се зараждат заедно с възрастта, и с които се сблъскват в българското училище и наред с това да приемат християнския нравствен идеал като опора и пътеводна звезда в живота си.

Като уверение в това дойде и категоричното желание на две от момичетата да се кръстят по време на лагерния период. Разбрали смисъла на св. Тайнство Кръщение, те поискаха да са част от Христовата Църква, на което техните родители с радост откликнаха. Така в последния ден от лагера към софийското християнско общество се присъединиха още трима - двете момичета Нана и Дана и тяхното малко братче Нико.

Лагерната смяна завърши с тържествена св. Литургия, оглавена от протосингела на Софийска св. митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов. Организаторите поканиха всички родители да присъстват на това тържествено богослужение. На литургията всички деца, надлежно подготвени с пост и изповед (някои от тях за първи път постеха и се изповядваха), пристъпиха към св. Христови Тайни. Умилителна и затрогваща бе картината с двайсетината деца, сложили кръстообразно ръчички на гърдите в очакване на св. Причастие.

В края на литургията отец Ангел благодари на ръководителите на детския лагер в признателност за делото, което вършат в полза на софийските деца и тяхното благоденствие и утвърждаването им в православната вяра, поздрави децата и предаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който лично го е наставил да дойде в светата обител и да приветства всички, като им пожелае да бъдат „достойни християни и достойни граждани“. Наред с нафората на децата бяха раздадени грамоти, които да им напомнят за участието им църковния лагер, а на манастирската трапеза, след като споделиха своите впечатления и пожелания, отец Серафим им поднесе подарък от името на Кремиковския манастир.

С пожелание за нови и скорошни срещи се разделиха радостни деца, удовлетворени ръководители и благодарни родители.

Православният лагер бе осъществен по инициатива на обитателите на Кремиковския манастир - и. д. игумена протойерей Серафим Янев и монахиня Теодора. В този, за първи път организиран в Софийска епархия, църковен лагер взеха участие деца от енорията на столичния храм „Преображение Господне“. Идеята на организаторите и на иконом Василий Сарян, председател на столичния храм „Преображение Господне“, е да се формира детска общност, която да прерасне в неделно училище към храма в предстоящата учебна година.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Весела ИГНАТОВА, Десислава ПУЛИЕВА

 

 

Снимки

В храм "Преображение Господне" преди тръгването за Кремиковския манастирПристигане в Кремиковския манастирМолитва в храм "Покров Богородичен" в Кремиковския манастир"Въоръжени" с ръкавици за пренасяне на керемидиОтборите усърдно изпълняват поръчението Всички участват в пренасянето на керемидитеОбявяване на резултатите...Изглед от манастираЕдна от любимите игри се изпълняваше под манастирския двор Разделени по гласове в час по пеенеВ манастирската трапезарияИмахме си рожденикАнгел стана на 10 годиниНамерихме си таралежчеВ манастирската трапезарияРисуване на стъклени шишетаРисуване на стъклени шишетаГотови за похода в горатаНа поход в гората С нашия горски водачНа поход в горатаНа поход в горатаНа поход в горатаЗа кратка почивкаНа поход в горатаКрай горската хижаКрай горската хижа Да се полюлеемИ Рекс имаше нужда от малко почивкаОбратно към манастираКремиковският манастирПоокъпахме се малко в горския изворСред природатаНа езда На езда върху кобилата Саманта До най-големия кон в БългарияКато истински жокейНа езда върху кобилата СамантаНа езда върху кобилата СамантаНай-големият кон в БългарияНай-големият кон в България Най-големият кон в България Поредният рожденик бе полят с  водаВладимир стана на 13 годиниВ двора на манастираВлади и негова торта за 13-ия му рожден денЛагерният огънНа тенис игрищетоКръщениеНана, Дана и тяхното братче НикоВ средата на храмаСвето КръщениеСвето Кръщение Новите християнчета със свещи в ръка Новите християнчета със свещи в ръка В манастирския дворОще един рожденик - Илия, на 7 годиниИзпълнение на хита на лагераРазбор на деняВ храмаСлужащите духовнициПред св. Христови ТайниПричастиеВ храмаПричастиеПоздравленияПротойерей Серафим ЯневПротойерей Серафим Янев и ставр. ик. Ангел АнгеловПричастнициПричастнициКъм СветинятаПричастнициПричастнициУчителка, деца и родители в Духа ХристовДуховни отци и духовно чедо на светата ни ЦъркваДуховни отци и духовно чедо на светата ни ЦъркваГрупата в старинния храм "Св. Георги"Йоанна - с грамота от Първия катехизически лагер!Мина - с грамота от Първия катехизически лагер!С благодарност и роза за учителката - г-жа Весела Игнатова и КрисиО. Ангел и о. Серафим - да живеем и да се радваме в Църквата Христова!
« предишна новинаследваща новина »