ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на БРК и РКДНВ в подкрепа на задължителното религиозно образование в училище (обновено с видео)

28 юни 2012 01:14, Българска Патриаршия
Българските родители ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЧАСОВЕ ПО РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ

На 27 юни 2012 г. (сряда) в БТА се проведе втората пресконференция на тема „ДУХОВНО-НРАВСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ПОМОЩ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ И ДЕЦАТА НИ”, организирана от "Български родителски комитет" и "Родителски комитет за духовно-нравствено възпитание". Проявата се състоя по инициатива на двата родителски комитета, които се обединяват около общата цел – подрастващите поколения на България да бъдат религиозно по-просветени, духовно по-богати и в живота по-добри.

Като православни християни, отговорни граждани и съвестни данъкоплатци, родителите от БРК и РКДНВ активно настояват след 22 години преход българските депутати най-накрая да гласуват необходимите законодателни промени, които да осигурят на предмета „Религия” равнопоставено място сред задължителните учебни дисциплини в учебния план на българските ученици.

Пресконференцията съвпадна със заседанието на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта (вж. http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=79536 ), която започна разглеждането на второ четене на Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен от Министерския съвет в 41 Народно събрание на 5 април т.г. В законопроекта предметът „Религия”, както това е и в сега действащия Закон за народната просвета, е все така изтласкан в периферията на общообразователната подготовка на учениците, което според родителските комитети е една от основните причини за духовно-нравствената криза, в която се намират българските деца и младежи.

"Български родителски комитет" и "Родителски комитет за духовно-нравствено възпитание" са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу текстове в Закона за народната просвета, срещу неговото прилагане от страна на МС и МОМН, и срещу Законопроекта за предучилищното и училищното образование. Родителите са подали аргументирани сигнали и до съответните държавни институции, които все още небрежат към исканията на преобладаващата част български граждани. Михаил Пулиев подчерта, че не е нормално в демократична държава като България потребността на цялото общество от духовно и културно възраждане да бъде заложник на политическо двуличие или на съпротивата на малцинство, заради чиято кресливост се погазват правата на болшинството български родители и деца. Според Елена Иванова държавата, която изисква децата ни задължително да се образоват в училище до 16-годишна възраст – при това в рамките на поддържаната именно от нея образователна система – е длъжна да осигурява образование, съобразено с родителските желания и семейната религиозна принадлежност на учениците, за да бъде българското образование вярно на своите корени, както и на своята мисия. А тя, според Данаил Димитров и Александър Тодоров, е: да служи на обществото, в което се развива; да изгражда добри и благочестиви членове на същото това общество; да съхранява националната и културна идентичност на българския народ, чиято основа са православните християнски ценности.

Двата родителски комитета са отправили молба до светейшия Български патриарх Максим за подкрепа от страна на Св. Синод в техните усилия да убедят управляващите, че задължителното религиозно образование в България е незаменимо средство за предпазване от духовната пустота, отчаянието, наркотичните и сектантски зависимости, социалния нихилизъм и нравственото саморазрушение. Според Александър Тодоров религиозната култура помага на децата да се вгледат в себе си, да укротят духа си и да придобият благост в отношението си към света и другите хора. Роза Стоянова отбеляза, че по отношение на този тип възпитание ние сме длъжници на нашите деца, но докато това бе донякъде разбираемо за времената на безбожния комунизъм, днес прилича на грозен и абсурден експеримент със съдбата на младото поколение, т.е. със самото бъдеще на собствената ни страна. В доказателство на това тя припомни, че като майка на две деца, редом с членовете на родителските комитети, е участвала в инициативите, срещите, подписките и грандиозното шествие, организирано от Българската православна църква през 2010 г. и е омерзена от факта, че тези акции, проведени толкова добронамерено, красиво и мирно, бяха бързо и удобно „забравени” от законодателната и изпълнителната власт – крайно тревожен акт на несъобразяване с волята на обществото и Църквата.

Яна Тодорова – председател на фондация „Антидот” - отново подчерта, че напълно подкрепя действията на родителските комитети, тъй като предметът „Религия” е най-силната противоотрова срещу чудовищния бизнес с наркотици, от който в класа на дъщеря й са загинали 3 деца, а в блока, в който живее – още 2. Елена Иванова, Мария Петкова и Александър Тодоров изразиха своето възмущение от това, че в учебните програми малкият магьосник и лъжечудотворец Хари Потър, както и Омир с древногръцката митология непропорционално на значимостта си „конкурират” учебните единици, в които се разглеждат Новият Завет и Личността на Иисус Христос, при положение, че последните са исторически автентични и културоформиращи по отношение на цялата европейска цивилизация и в частност на нашата духовна култура и история. Родителите наблегнаха, че не искат децата им да бъдат псевдообразовани в училище, бидейки облъчвани от окултни идеи и фикции, а да им се преподава за здравите християнски ценности, без които те не биха могли да станат пълноценни и силни личности.

Затова двата комитета призовават всички, които милеят за децата на България, да ги подкрепят и да настояват пред Народното събрание и правителството предметът „Религия” да стане задължителен, защото, както нашата светла история ни учи, никакъв външен натиск, никакъв вътрешен скептицизъм, нищо не може да спре устрема на нацията ни, когато той е чист, смел и богоугоден.

ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА можете да гледате по Официалния канал на Българската Патриаршия в YouTube:

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Българските родители ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЧАСОВЕ ПО РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕБългарските родители ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЧАСОВЕ ПО РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕБългарските родители ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЧАСОВЕ ПО РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ
« предишна новинаследваща новина »