ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 12 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

17 юни 2012 11:15, Българска Патриаршия
Бр. 12 на "Църковен вестник"

Eдин брой посветен почти изцяло на църковната музика. Причината за това е провеждането от 7 до 11 юни на църковно-певческото събитие на годината: ІХ международен фестивал „Достойно есть” – 2012 г. в Поморие. Няма друго събитие в България, което да събира на едно място толкова много изпълнители на православна църковна музика – над 1000 души, обединени в 32 хорови формации от 32 държави: България, Русия, Белорусия, Украйна, Гърция, Сърбия, Румъния, Германия и Холандия.

С богатата програма на тазгодишния фестивал можете да се запознаете на стр. 1-4.

В тази връзка сме ви подготвили и няколко интересни срещи. Ще започнем представянето им с ръководителя на единствения състав от категория "източно пеене" - Хор за византийско пеене от гр. Лариса, Гърция. С диригента Теодосис Диамантис – протопсалт на св. Лариска митрополия и дългогодишен преподавател в митрополитското училище по византийско пеене – разговаря Анула Христова. Материала под заглавие „Източното пеене – майка на църковната музика” ще откриете на стр. 1-6.

За своята работа като диригент на детския хор „Бранко” при митрополитската катедрала на гр. Ниш, Сърбия, ще ни разкаже г-жа Йована Микич. От интервюто ще научим и: какво привлича децата в този хор, какви са те, различават ли се от своите връстници и защо е нужно децата да получават религиозно възпитание. Ще го откриете на стр. 5 под заглавие „Всичко, което е свързано с нашия хор, не го правя аз, а го прави Бог”.

Под заглавие „Една вълнуваща среща в православната певческа традиция” публикуваме разговора с ръководителките на двете изненади на фестивала – вокален ансамбъл „Белле вочи” от Хага, Холандия, и камерен хор „Колегиум музикум” от Берлин, Германия. С техните диригенти разговаря Александра Карамихалева, любопитна да научи: какво харесват в православната музика членовете на двата състава, които са от други религиозни традиции, как я възприемат и какви мисли и чувства предизвиква у тях срещата им с православна България и другите хорови състави. Стр. 1-7.

Музикалната тема в броя допълваме и с интервюто с нашия изтъкнат църковен композитор и диригент прот. Кирил Попов, който споделя впечатленията си от Международния конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец”, на който той завоюва престижната І награда. За спецификата на църковната музика и творческия процес по нейното създаване четете на стр. 6.

За „Българското участие в тържествата за св. братя Кирил и Методий в Микулчице”, Чехия, където по покана на Негово Блаженство архиеп. Христофор, заедно с български държавници бяха и наши архиереи и преподаватели в Богословския факултет на СУ, четете на стр. 1-8. От материала с автор доц. Костадин Нушев ще научите освен за тазгодишните юбилейни тържества там, и за самия исторически комплекс Микулчице, където се предполага, че е било седалището на св. Методий като архиепископ на Велика Моравия. В опит да се локализира гробът на св. Методий, във внушителния археологическия комплекс се извършват сериозни проучвания от 1954 г. насам.

В рубриката „Новомъченици” публикуваме материал за канонизацията и тържествената прослава през месец май т. г. в Белград на св. Момишички новомъченици – двама свещеници и 40 деца - пострадали от турците през 1688 г. Стр. 3. И материал за Тържественото оповестяване на откриването на мощите на св. новомъченица Акилина – Ангелина, която сама посочила мястото на своя гроб – до св. олтар на храма „Св. Архангели” в с. Осса, Гърция. Стр.3

На стр. 2 сред новините, които сме подбрали в този брой ще откриете "Изявление на Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия" относно гей-парада, който ще се състои на 30 юни 2012 г. в София.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент
« предишна новинаследваща новина »