ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изявление от Сливенска митрополия

28 юни 2012 14:24, Сливенска митрополия
Сливенска света митрополия

На 30 юни 2012 г. в гр. София е планиран да се проведе поредният гей-парад. Православните християни в Република България знаят, че Св. Синод на Българската православна църква още преди 2 години излезе с изявление, в което това мероприятие бе окачествено като ”публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях и има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи”.

На 14 юни 2012 г. Св. Синод отново излезе с изявление, с което категорично се противопостави на провеждането на такава безнравствена проява. И осъди хомосексуализма като противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

Във връзка с това събитие ставрофорният иконом Евгений Георгиев Янакиев от гр. Сливен, в интервю за вестник ”Стандарт” и някои други медии, подкрепи становището на Св. Синод, цитирайки текстове от Библията. В Стария Завет, обладаните от содомския грях и мъжеложството са били замервани с камъни, а в евангелието от Матея (18:6-7), е казано, че ”който съблазни, едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина, защото горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда”.

Тези библейски слова, цитирани от иконом Евгений Янакиев, са били приети от организаторите на гей-парада в буквален смисъл, като ”заплаха за насилие” и са сигнализирали правозащитни организации и органите на държавната власт. Отец Евгений обаче категорично заяви в предаване по БТВ, че никога не би хвърлил камък срещу когото и да било.

На 27 юни 2012 г. инспектор от РПУ Сливен е посетил иконом Евгений Янакиев в храма, където служи, и му е връчил предупреждение, че с изявленията си нарушава чл. 146, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: ”Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа, чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 години и с глоба от 5000 до 10000 лева, както и с обществено порицание”.

Сливенска митрополия категорично възразява срещу опита, със заплаха от наказание, да бъде спрян иконом Евгений Янакиев да разобличава греха.

Сливенска митрополия застава твърдо против провеждането на гей-парада в София и приканва православните християни да не участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни и създава условия за напрежение и конфликти.

Сливенски митрополит Йоаникий

 

 

« предишна новинаследваща новина »