ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 13 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

28 юни 2012 16:42, Българска Патриаршия
Бр. 13 на "Църковен вестник"

В контекста на разразилата се в последните дни полемика в църковните среди, в новия брой 13 на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник” публикуваме обширна статия за архонтството под заглавие „Кратка история на църковните отличия (архонтство)". Статията е с автор Аристидис Панотис, велик хроникьор при Вселенската патриаршия, и в превод на Анула Христова. Материалът, чието продължение очаквайте в следващия бр. 14 на вестника, проследява възникването и развитието на различните служения на клирици и миряни, отличени за целта чрез специални хиротесии (ръковъзлагане). Какво означава „архонт” и „архонтство”, как става отличаването на отделни клирици и миряни, на какво основание и с каква цел – четете на стр. 4-5. Във връзка с темата там ще откриете и „Църковен речник”, и „Гласът на светите отци”.

Темата се допълва от събитието, дало повод за брожения от страна на определени лица – освещаването на новопостроения храм в пловдивския жк "Тракия" и отличаването на основния му ктитор, както и с новоприетия правилник за присъждането на почетното звание „архонт”, приет от Св. Синод на БПЦ. Стр. 1, 3 и 4.

Под заглавие „Непознатите за света, но известни за Бога светии” публикуваме материал, подготвен от прот. Емил Паралингов, за безчислените незнайни светии, скромните, тихите, съвсем незабележими, простите духом хора, стари и млади, мъже и жени, които вършат невидимо за света Божието дело. Статията се допълва от възпоменаване на един от великите светии на нашето време - св. Лука, архиеп. Симферополски (Войно-Ясенецки), и свидетелство за едно чудо, станало по неговото застъпничество. Стр. 1-6.

На предела между две големи спортни събития – приключващото Европейско футболно първенство и предстоящото откриване на XXX летни олимпийски игри, когато според популярната реплика „Светът отново е спорт”, ние не можем да останем непричастни към темата. Съвместими ли са спортът и Православието; може ли човек да бъде добър християнин и същевременно да се занимава със спорт; какво е мястото на спорта в християнската аскетика – това са някои от въпросите, на които търси отговор авторът на статията, Александра Карамихалева, в статията „Спорт и Православие”. Статията четете на стр. 1-7.

В броя отразяваме и две паметни архиерейски богослужби – Панихидата в памет на екзарх Йосиф и св. Литургия в деня на св. Паисий Хилендарски, както и Патриаршеското и Синодално послание по повод 250-годишнината от написването на „История славянобългарска” и 50-годишнината от канонизацията на св. Паисий Хилендарски. Стр. 1, 2, 3.

Да се запознаем с „Православните светини на остров Корфу” и да се поклоним пред нетленните мощи на св. Спиридон, еп. Тримитунтски в едноименния храм, църквата „Пресв. Богородица – Пещерна” и съхраняваните в нея мощи на св. императрица Теодора, манастира на Пресвета Богородица-Влахернска и други светини, ни приканва авторът на едноименния пътепис, Димитър Хаджитодоров. Стр. 8

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент
« предишна новинаследваща новина »