ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в Лозенския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“

29 юни 2012 20:21, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

В близост до софийското селище Лозен се намира Девическият манастир „Св. апли Петър и Павел“. Манастирът, възродил се през последните двадесет години и превърнал се в духовен оазис за мнозина християни, особено тържествено чества своя манастирски празник, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

На 28 юни, в навечерието на празника, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея във вечернята взеха участие софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, и предстоятели на столични храмове, сред които и ефимерият на манастира свещеник Иван Плещов.

В съборния манастирски храм, красиво и подобаващо пищно украсен с цветя, се бяха събрали множество християни от цяла София. Духовници, дарители, поклонници, жители на Лозен и помощници на сестринството отправиха обща топла молитва към светите първопрестолници Петър и Павел.

В края на вечернята с пастирско слово и наставление за осъзнаване на собственото ни недостойнство и греховност се обърна Знеполският еп. Йоан. За избора на 12-те апостоли, за призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел и тяхното свидетелство и служение на Бога бяха думите на епископа. (Цялото слово може да чуете в края на новината.)

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, викарият поздрави игуменката и сестринството в св. обител, приветства майка Вероника, положила своя монашески обет в обителта и през годините отдала своите сили за възстановяването й, и им пожела: „Бог да ви спомага в делата на ръцете ви, в трудовете ви, за да може да се каже в края на живота: „Господи, вярата опазих, пътя извървях, а сега очаквам венеца на правдата“. Като пожела на всички духовни сили и здраве, той настави да се прочитат евангелските четива на св. апостоли Петър и Павел, които са боговдъхновени и прочетени паралелно са изключително удивителни и вдъхновяващи.

След като еп. Йоан раздаде петохлебието, в манастирската трапезария сестринство бе подготвило празнично ястие за всички присъстващи.

Текст, снимки и аудиозапис: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празничната иконаПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Иконостасната икона на св. апостолиПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"На певницата Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"Манастирският дворМанастирският храм

Файлове

« предишна новинаследваща новина »