ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“

29 юни 2012 21:46, Софийска митрополия
Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“

На 29 юни Църквата чества светите апостоли първопрестолници Петър и Павел. В празничния ден в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея взеха участие храмовото духовенство и протойерей Лазар Георгиев, предстоятел на горублянския храм „Св. Георги“.

По време на свещеническото причащение проповед за днес чествания празник произнесе еп. Йоан. В нея той каза: „Неслучайно ние чуваме думите на св. ап. Павел в една молба, отправена към самите нас: „Моля ви, братя, заради Господа нашего Иисуса Христа и заради любовта на Духа, да ми спомагате в молитвите си за мене към Бога, за да се избавя от невярващите в Иудея, и за да бъде службата ми в Иерусалим благоприятна на светиите“ (Рим. 15:30-31). И веднага у нас възниква въпросът: защо този първовърховен апостол отправя призив към нас и към своите ближни най-вече да се молят за него?! Нима той не получи Дара на благодатта на Светия Дух в апостолството? Но независимо от всичко той можеше да рече тези думи: “Кой съм аз нещастният човек!“… Ние чухме днешното апостолско четиво пак по думите на този св. апостол: “Ако трябва да се хваля – казва той, – с немощите си ще се похваля“. И това върви като златна нишка в 14–те послания на ап. Павел, в едно ясно утвърдено за православния християнин поведение и длъжност – да осъзнаваме винаги себе си като немощни и грешни човеци! Ако това съзнание съществува в нас, то тези думи на св. ап. Павел: “Моля ви, братя, да се молите за мене“ намират напълно основание в подкрепата на съборната молитва на св. Църква и в подкрепата на Божия народ, който със своята лична молитва ще подпомогне служението и на нас грешните човеци, които сме призвани да бъдем служители на св. олтар“- каза в словото си епископът.

В края на св. Литургия мнозина пристъпиха към св. Христови Тайни и така достойно завършиха поста, посветен на св. апостоли Петър и Павел. В края на литургията викарият поздрави именниците и всички празнуващи и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Нина КОМАРОВА

 

 

Снимки

Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Знеполски еп. ЙоанПетровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Петровден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“
« предишна новинаследваща новина »