ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Петровден тържествено завърши Софийския семинарски випуск 2012

30 юни 2012 00:53, СДС
Празнична св. Литургия в семинарския храм на Петровден

На 29 юни, Петровден, в храма на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ по традиция се събраха много духовници, преподаватели в духовното ни школо, семинаристи и миряни, за да вземат участие в празничното богослужение в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Повод за това съборно богослужение бе ежегодното радостно събитие - официално връчване на зрелостните свидетелства на завършващите петгодишния и двугодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария.

По решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, тази година светата Литургия за празника бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. В съслужение с него взеха участие архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия, игумен Филип (Василцев), представител на Руската православна църква у нас, иконом Василий Сарян, председател на столичния храм „Св. Преображение“, свещеник Лука Наплатанов, предстоятел на столичния храм “Успение Богородично“, двамата ефимерии към семинарския храм: свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков.

Песнопенията на тази тържествена служба по традиция се изпълняват от завършващите петгодишния курс на обучение семинаристи, които на дело показват своите знания и умения в усвояването на източното църковно пение.

Семинарският празник бе уважен от декана на Богословския факултет към СУ доц. д-р Александър Омарчевски, кмета на район „Лозенец“ г-н Дреков и представители на обществени организации.

По време на свещеническото причащение проповед за светите апостоли произнесе завършващият двугодишния паралелен курс Георги Николачков.

В края на св. Литургия с приветствено слово към абитуриентите и техните преподаватели се обърна митрополит Дометиан.

„Поредният випуск напуска духовно гнездо, за да отиде по родните места и там, избраните от майчина утроба левити да сеят словото Божие" - каза в словото си митрополит Дометиан. "Никога не забравяйте да се усъвършенствате в Словото Божие, да възраствате в християнско поведение, което подобава на богословите, скътайте в сърцето си утренните и вечерните молитви, защото в молитвата ние се богоозаряваме и умъдряваме. Бъдете пример за взаимоотношения помежду си, спомняйте си един друг в молитва и тъй като сте от различни краища на страната ни, запазете приятелствата си, като продължите да се укрепвате и занапред“ - каза в словото си митрополитът.

Видинският митрополит преподаде патриаршеското благословение на Българския патриарх, който винаги с отеческа загриженост и възторг говори за Софийската семинария, в която е бил семинарист и преподавател, и свидетелства, че Негово Светейшество мисли за възпитаниците на духовната школа и тяхното благополучие - духовно и материално. Архиереят преподаде епископското благословение на проректора на семинарията – Велички еп. Сионий, понастоящем видински викарен епископ, който “твърде много се е потрудил за благолепието и благоустрояването й“.

С думи на благодарност и уважение към преподавателите и семинарското ръководство се обърна петокурсникът Ангел Карадаков. За извървяния път, за натрупаните познания и опит, за преживяните трудни моменти на светата ни Църква бяха думите на семинариста, дошъл като дете, възмъжал и напускащ родното духовно училище като младеж. (Цялото слово може да видите и чуете в края на новината).

От името на зрелостниците от випуск 2012 бе връчена в знак на благодарност за положените грижи и усилия икона на небесната Владичица - Божията майка, на и. д. ректора на Софийската семинария г-н Димитър Костадинов.

След пастирските наставления и топлите думи на благодарност настъпи най-тържественият и вълнуващ момент – връчването на свидетелствата за завършено средно богословско образование. Митрополит Дометиан обяви тримата пълни отличници на випуска - Георги Величков, Ангел Карадаков и Здравко Кънев, и започна раздаването на дипломите.

На завършващите бяха раздадени и по един екземпляр от светата Библия, юбилейната книга, посветена на Българския патриарх Максим, и наскоро излезлият от печат „Православен катехизис“, любезно предоставен от игумен Филип, предстоятел на Руската църква „Св. Николай Мирликийски“, който е с автор доц. И. А. Глухов (1927-1999) и е издание на Общество памяти игумении Таисии, Санкт Петербург.

През учебната 2011/2012 г. дипломи получиха 17 възпитаници на петгодишния редовен курс на обучение, с среден успех - отличен 5.80, с класен ръководител г-н Божидар Христов. От паралелния двугодишен курс на обучение завършиха 17 мъже, с класен ръководител г-н Любомир Средков.

Празникът продължи със засаждане на дръвче в семинарския двор, което по предложение на петокурсниците да е символ на благодарност и преданост към духовната Алма-матер и с пожелание да се утвърди като традиция за завършващите випуски.

За кратък прием в аулата на семинарията се събраха преподаватели, гости и семинаристи, след което бе даден тържествен обяд за всички присъстващи в благолепната семинарска трапезария.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Ирина ТУЛУШ

 

 

Снимки

Празнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразничната иконаВидински митрополит ДометианПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденГ-н Костадинов и кметът на район "Лозенец"На певницата - завършващите петокурснициПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПразнична св. Литургия в семинарския храм на ПетровденПриветствие от името на завършващите към учителската колегияРаздаване на дипломи и книги на завършващите Раздаване на дипломи и книги на завършващите Раздаване на дипломи и книги на завършващитеОтличникът Георги получава своята дипломаОтличникът Здравко Кънев получава своята дипломаГ-н Костадинов поздравява митрополит ДометианГ-н Костадинов поздравява митрополит ДометианПред семинарския храмЗасаждане на дръвчеЗасаждане на дръвчеПаметна снимкаВ аулата на Семинарията
« предишна новинаследваща новина »