ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Литургично-певческо тържество на 1 юли в храм "Св. св. Кирил и Методий"

30 юни 2012 13:03, Софийска митрополия
Г-н Костас Ангелидис

На 1 юли 2012 г. - 4 Неделя след Петдесетница; Св. безсребреници Козма и Дамян; Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец - в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена св. Литургия от храмовото духовенство, в която като певец ще се включи Атинският протопсалт Костас Ангелидис като водещ на десния клирос.

Г-н Костас Ангелидис гостува по случай завършването на първия випуск на Школата за източно църковно пеене, открита преди пет години в храма. Той като учител на двамата водещи преподаватели в школата - Любомир и Стоян Янъкови - ще вземе участие в изпитната комисия, свикана за дипломирането на първите петокурсници, което ще се състои на 30 юни в Енорийския център при храма.

Г-н Костас Ангелидис е ученик на Ликургос Ангелопулос и член на неговия хор от 1983 г. Като член на Гръцкия византийски хор с диригент Л. Ангелопулос, г-н Ангелидис е участвал в над 900 изяви в Гърция и в 30 държави в Европа, Азия, Америка и Африка. Той е протопсалт (първопевец) на Атинския храм "Св. Евстатий" в квартал Перисос, преподавател по византийска църковна музика в школата по пеене при храм "Живоприемни източник" в Атина и дългогодишен сътрудник в издателството на Светогорския манастир Ватопед. Г-н Ангелидис организира издаването на 13-те аудиодискове на Ватопедския манастир с класически и ватопедски автори като дирижира така също и ватопедските монаси по време на записите. Г-н Ангелидис дирижира и хор от свещенопевци при записването на двойния аудиодиск на Хилендарския манастир в Св. Гора.

През август 2001 г. изнася концерт с песнопения от 12 век в Ярослав и Варшава (Полша). Със стипендия на учреждението "Александър Онасис" гръцкият протопсалт участва в изследователска програма, свързана с произведенията на св. Йоан Кукузел. От 1985 - 2005 г. г-н Ангелидис е сътрудник на Гръцкото национално радио, а от 2009 г. е сътрудник на радиото на Еладската православна църква в отдела за византийска църковна музика. Води руриката "Музиката на ангелите" заедно с Л. Ангелопулос, Г. Констадину и др. Диригент е на многочисления хор "Тропос", с който записва дискове и изнася множество концерти в Гърция и чужбина (вж. повече за хора в: http://www.troposchoir.gr ). Богослов по образование, г-н Костас Ангелидис служи на своята църква и своето общество и като преподавател по вероучение в гръцко среднообщообразователно училище.

Заповядайте да съучаствате в нашето литургично-певческо тържество на вярата и прославата на Светотроичния Бог!

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »