ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Месемврийският епископ Яков кръсти пет деца в с. Брестовица

30 юни 2012 14:56, Русенска митрополия
Епископ Яков кръсти пет деца в с. Брестовица

На 29 юни, Петровден, с благословението на Русенския митрополит Неофит Месемврийският епископ Яков отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в с. Брестовица. На архиерея съслужиха енорийският свещеник Димитър Димитров и протодякон Кирил Синев. Песнопенията от Утренята и св. Литургия изпълниха на български език вярващи от Русе и Борово.

По време на богослужението храмът беше изпълнен с ученици от Дом за деца лишени от родителски грижи „Св. Йоан Рилски”, с. Брестовица. Черкуваха се също така заместник-областният управител Веско Маринов, учители и възпитатели на учениците, представители на общинската администрация от Русе и Борово.

След св. Литургия епископ Яков извърши тайнството св. Кръщение и Миропомазване на пет деца от дома: четирите братчета и сестричета Петър, Лъчезар, Сашо, Павлина, както и на Илиян.

Архиереят се обърна към вярващите: „Най-важното е, че в тайнството Кръщение Господ ще даде на новопокръстените благодатните дарове на Светия Дух, но и ние духовници, учители, родители, миряните да помним, че в живота най-малкото духовно трябва да помагаме на такива деца, да ги подкрепяме. Често пъти навременната духовна подкрепа, дадена от сърце, действително е проява на състрадание, милост, но преди всичко на любов, заради Христа Бога.

Мили деца, да се обръщаме в молитва към Бога, Който да ни помага да се усъвършенстваме, да слушаме словото Божие със сърцето си, да се просвещаваме и в една хубава взаимност да си помагаме взаимно, за да се създаде дружелюбна атмосфера, която да спомага да израствате и се усъвършенствате за ваша полза и полза на обществото. Ако трябва да запазим нещо неизменно в нас, то това е добротата, добрата ни същност и стремежа към доброто. Всеки според силите си да помага на ближните”.

След св. Кръщение новите християнчета бяха причастени с Тялото и Кръвта Христови, съгласно учението на Православната църква, според което тайнствата на християнското посвещение (Кръщение, Миропомазване и Евхаристия) трябва да се извършват заедно. Така новопокръстените стават реални членове на Христовото Тяло – Църквата.

След св. Кръщение абитуриентите от помощното училище „Св. Кирил и Методий” в с. Брестовица и СОУ „Св. Климент Охридски” в община Борово изнесоха кратка художествена програма.

В с. Брестовица и община Борово Българската православна църква на дело извършва активна социална дейност. Свещеник Димитър четири пъти в месеца се занимава активно с децата от ДДЛРГ „Св. Йоан Рилски” и СОУ „Св. Климент Охридски”. От три години преподава предмет „Религия-Православие” на 13 ученици от пети, шести и седми клас. Търсят се и се намират средства за извършване на социални проекти с помощта на християни от Западна Европа.

Тази година помощното училище в с. Брестовица завършиха 7 деца с увреждания. В него се обучават общо 32 деца.

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. ЛитургияЧетене на апостолското четивоЧетене на евангелиетоСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. КръщениеСв. КръщениеСв. КръщениеСв. КръщениеСв. КръщениеСв. КръщениеЕпископ Яков кръсти пет деца в с. Брестовица
« предишна новинаследваща новина »