ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празници в Троянския балкан

30 юни 2012 20:49, Ловчанска митрополия
Празник на билките и планината

Празник на билките, планината и туризма бе честван за 10-и път в Троянския балкан. На празника официален гост бе Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който откри тазгодишното честване с приветствено слово. Владиката каза, че Бог е създал природните красоти, планината, билките, за да може човекът да се ползва от тези красоти, но най-доброто за човека е, когато съчетава у себе си външната природна красота и вътрешната духовна.

На празника присъстваха народният представител от гр. Троян д-р Станка Шайлекова, кметът на Троян г-жа Донка Михайлова и много гости от цялата страна.

В същия ден Негово Високопреосвещенство освети параклис, посветен на св. апостоли Петър и Павел.

В гънките на Стара планина, в подбалканското село Чифлик, сред сенките на вековна букова гора и ромона на бистър планински поток е сгушен малък красив параклис. Той е дело на инж. Павли Богдански, родом от селото. Възпитан от родителите си в родолюбиво и на църковна полезност чувство, г-н Богдански за една година със собствени средства строи параклиса, прокарва път към него, построява нов мост над реката и каптира многобройните извори наоколо, които със студените си води гонят умората и дават прохлада на всеки дошъл тук.

Ловчанският митрополит отслужи водосвет в съслужение със ставроф. свещеноик. Марин Божков и ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски. Владиката освети параклиса, похвали усърдието на инж. Богдански, което даде за пример на подражание и отново припомни великата грижа на Твореца, създал за наслада на човека земната природна красота, която трябва да е част от хармонията на вътрешната духовна красота на човека, вярващ и изповядващ своя свят Създател – Бога.

 

 

Снимки

Празник на билките и планинатаПразник на билките и планинатаПразник на билките и планинатаПразник на билките и планинатаПразник на билките и планинатаПразник на билките и планинатаОсвещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"Освещаване на параклис "Св. апли Петър и Павел"
« предишна новинаследваща новина »