ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска област

02 юли 2012 11:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска област

„Аз не намирам достойни слова да възхваля тези, които прославиха нашия род, като просветиха сушата и морето... и насадиха семената на благочестието. Петър е предводител на апостолите, Павел – учител на вселената” (св. Йоан Златоуст).

Всяка година на 29 юни жителите на село Аврен, Варненско, честват пресветлата памет на светите славни и всехвални първовърховни апостоли Петър и Павел. С право може да се каже, че това е най-старият и най-известният апостолски празник. Затова и миряните от село Аврен го честват, почитат и припомнят деянията на апостолите - светите Петър и Павел сред дванадесетте апостоли заедно с Яков и Йоан са стълб на Църквата (Гал. 2:1-9; Деян. 8:14-16).

Светата литургия на празника бе отслужена от епархийския надзорник свещеник Стефан Хаджийски. Той припомни, че в деня на Петдесетница боговдъхновеното слово на св. Петър привело към Христа около 3000 души (Деян. 2:34), а при изцеряване на хромия по рождение – 5000 (Деян. 4:4). Не по-малка е била почитта и култът приживе и към ап. Павел. Той сам признава в посланието си до Галатяни, че последните го приели като "ангел Божи", като Иисуса Христа, в Ликаония и на остров Малта го сметнали за бог. Още св. Лука свидетелства, че било напълно достатъчно да се вземат кърпи и обруси от снагата на великия апостол и да се положат върху болни, за да оздравеят. Най-поразяващата сила у ап. Павел била неговата неизразима и всепобеждаваща любов към Иисуса Христа. Тази любов го накарала да пише на Галатяни, че след покръстването си „не той живеел, а сам Христос живеел в него” (Гал. 2:20) и нищо не било в състояние да го отдели от тая му любов към Христа: нито скръб, нито гонения, нито глад, опасност или меч, или пък каквато и да е небесна или земна сила (Рим. 3:35–39).

Свещеноиконом Стефан Хаджийски припомни думите на св. Йоан Златоуст, че „никой повече от Павел не е обичал Христа”. Тая молитвена почит към първовърховните апостоли свети Петър и Павел, продължава и днес след тяхната мъченическа смърт. Особено показателна в случая е прославата на св. Йоан Златоуст, посветена на светите апостоли, където между другото той казва: „Що е по-голямо от Петра! Що е равно на Павла по дело и слово? Свързани по тяло, те са станали по-превъзходни от ангелите. Аз не намирам достойни слова да възхваля тези, които прославиха нашия род, като просветиха сушата и морето, като изтребиха в сърцата на неверните корена на греховете и насадиха семената на благочестието. Петър е предводител на апостолите, Павел - учител на вселената... Петър - юзда на заслепените юдеи, Павел – огласител на езичниците. Виж прочее висшата премъдрост на Господа, Който избра Петра измежду рибарите, а Павла – из тези, които правят палатки... О, блажена двоица, която вярно е уловила душите на целия мир”.

В своята проповед свещеноиконом Стефан Хаджийски каза още: „Обект на похвала днес са и песните на жените от село Аврен”. И днес леля Василка Иванова Станчева с жените от храма пеят химни, песни за силата на християнството. Те ги помнят от своите близки и роднини, като Тодора Цончева (1915), леля Гина Грозева (1913), Йордана Пачова (1920), кака Велика и други.

У нас в България на името на светите първовърховни апостоли са изградени многобройни църкви и параклиси, чрез които нашият народ е изразил своята благоговейна молитвена почит към двамата Христови апостоли. Членовете на настоятелството със секретар Пенка Пенчева благодариха на всички, които почетоха празника и положиха своите дарове пред олтара на храма в село Аврен.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Празникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска областПразникът на светите апостоли Петър и Павел в храм „Св. Параскева”, село Аврен, Варненска област
« предишна новинаследваща новина »