ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово по случай годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим

04 юли 2012 16:15, Българска Патриаршия
Сливенски митрополит Йоаникий

Ваши Високопреосвещенства, Ваши Преосвещенства, уважаеми отци, скъпи братя и сестри,

Миналата година тържествено бе отбелязана 40-годишнината от интронизацията на Ловчанския митрополит Максим за Български патриарх и Софийски митрополит. По повод това тъй забележително празненство, в гр. София пристигнаха представители на всички поместни православни църкви, за да го поздравят и да му пожелаят здраве и успехи в най-високото и отговорно църковно служение.

Слава на Бога, че и тази година Той милостно погледна към Негово Светейшество и към Българската православна църква, така че днес отново да отбележим това пресветло и радостно тържество – 41-годишнината от избора и каноничната му интронизация за Първойерарх на Българската православна църква, духовен отец и молитвеник за скъпото ни Отечество и на православния ни български народ.

Голяма е радостта ни да имаме такъв първосвещеник в негово лице, който в сътрудничество и взаимодействие с членовете на Св. Синод, с преосвещените епископи, честния клир, усърдните служители в църковната администрация и верните на светата ни Църква духовни чеда, достойно служи на Божията нива и вярно преподава словото на Божията истина. Като следва „добрия подвиг на вярата” и като се държи „о вечния живот” (1 Тим. 6:12), със своя благ пример той привлича и обръща мнозина към спасителното лоно на светата ни Българска православна църква. Постоянства в архипастирските си грижи за единството с православните църкви, сред които се ползва с голям авторитет. Доказателство за това е и първото официално мирно посещение, което направи през настоящата 2012 година Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на Българската православна църква, с което изрази дълбоката си почит към нашия Патриарх в затвърждаване „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3). Многовековни са духовните и културни връзки между двете сестри православни църкви – Българската и Руската, и ще пребъдват въпреки превратностите на времето.

Времето, в което живеем е динамично, затова е нужно много търпение, защото „само у дълготърпелив човек разум много” (Притч. 14:29). Нищо не прави душата така безплодна, както нетърпението, казва св. Йоан Лествичник.

Времето, в което живеем е лукаво, затова е нужно много мъдрост, а само чрез мъдростта човек прави разлика между доброто и злото, между истината и лъжата.

Времето, в което живеем изисква силна вяра, защото само чрез нея се угасят всички нажежени стрели на лукавия (Еф. 6:16).

Времето, в което живеем е белязано от раздори и враждебност, затова ни е нужна преизобилна любов, любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; любов, която всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява, която никога не отпада (1 Кор. 13:4-7).

Само чрез търпение, мъдрост, вяра и любов настъпва новият ден. Денят на духовното обновление и просветление на новата радост и надежда, на новото и доброто в живота.

Негово Светейшество винаги се е стремял и се е украсявал с тези добродетели, с плодове на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23), за да ни даде достоен пример за подражание.

Независимо от бурното и лукаво време, в което Бог отреди да води църковния кораб, и въпреки многото трудности и тежки изпитания, той с твърдо упование в Господа ръководи Българската православна църква.

Не е възможно ние, неговите верни сътрудници, които отблизо наблюдаваме високоотговорното му служение, да опишем всички негови трудове и неизтощимите му грижи за духовното откърмване и опазване на повереното му от Бога паство; неговата болка за отклонилите се от Истината и любовта, с която бърза да покрие прегрешенията и да прости оскърбленията. В това свещено дело Божията всемогъща и непобедима десница винаги невидимо е осенявала и подкрепяла Светейшия ни Патриарх и затова той има любовта на клира и верните православни християни.

Изпълнявам приятното поръчение на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, да поднеса към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим най-сърдечни и искрени пожелания за крепкост в духовното бодърстване, здраве и сили от Господа, за да продължи да постоянства в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота… наставление и поучаване” (1 Тим. 4:12-13), и постъпвайки така, да спасява и себе си, и ония, които го слушат.

Да пребъдват първосветителските му трудове за слава Божия, за полза на Светата ни Църква и за спасение на христолюбивия ни православен народ!

На многая лета, Светейший Владико!

04.07.2012 г. +Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

гр. София

 

 

Снимки

Сливенски митрополит Йоаникий
« предишна новинаследваща новина »