ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 7 юли ще се състои прием на ученици в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” за учебната 2012/2013 г.

03 юли 2012 16:50, СДС
Обявата за прием

"ВЯРВАЙ В БОГА, ОБИЧАЙ БЪЛГАРИЯ!" - под този надслов тази година Софийска духовна семинария “Св. Йоан Рилски” обяви прием на ученици за учебната 2012/2013 г.

Първият прием ще се проведе на 7 юли (събота) в сградата на Софийската духовна семинария, кв. „Лозенец“, пл. “Велчова завера“ № 2, а допълнителният ще се състои на 1 септември т.г.

През учебната 2012/2013 г. ще се приемат ученици в петгодишния редовен курс на обучение и в двугодишния паралелен курс.

За петгодишния курс ще се приемат ученици завършили VІІ клас, с резултат от приемните изпити за кандидат гимназисти и ученици със завършено основно образование (VІІІ клас). Кандидатите се явяват на изпит по пеене за проверка на музикалната култура и слух.

В двугодишния курс се приемат кандидати, завършили средно образование, които полагат: тест по езикова култура, устен изпит по библейска история (първа част на книгата „Нашата вяра” от архимандрит Серафим (Алексиев) и проверка на музикалната култура и слух.

Софийска духовна семинария “Св. Йоан Рилски” е средно общообразователно духовно училище, основано през 1903 г. под покровителството на св. Йоан Рилски,

което се намира в центъра на столицата, в кв. "Лозенец". Семинарията дава възможност за духовно образование, възпитание и социализация на учащите се, а след завършването на курса на обучение – житейска и професионална реализация

в Българската православна църква, както и право за кандидатстване в български и чужди университети. При успех много добър 5.00 след завършване на Семинарията възпитаниците се записват без приемен изпит в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Освен задължителните общообразователни, се изучават разширено и богословски учебни предмети, както и музика, източноцърковно пеене, пиано, история, философия, класически и западни езици. Учениците са стипендианти на Св. Синод на БПЦ и живеят на пълен пансион.

За тяхното обучение и възпитание се грижат ректор, учители и възпитатели, доказани специалисти с високи морални ценности и отговорности и всеотдайна християнска обич и любов.

В семинарския храм „Св. Йоан Рилски”, където се провежда практическата богослужебна подготовка на учащите се, ежедневно се извършва утринно и вечерно богослужение, а в неделя и на всички големи православни църковни празници - света Литургия. С присъствието си семинаристите придобиват практически познания за богослужението, като усъвършенстват певческите си умения.

Софийската духовна семинария е разположена в разкошен парк, разполага с богата библиотека, учебни кабинети, компютърен клуб, фитнес център и спортни игрища.

Необходими документи за кандидатстване:

1. Свидетелство за православно св. кръщение;

2. Удостоверение за завършен VІІ клас или свидетелство за основно образование;

3. Препоръчително писмо от епархийския архиерей;

4. Медицинско свидетелство;

5. Справка от психодиспансера по местоживеене;

6. Лична амбулаторна карта и имунизационен паспорт;

7. Здравна книжка;

8. Молба до Ректора на Семинарията (попълва се по образец в канцеларията);

9. Автобиография (попълва се по образец в канцеларията);

10. 3 броя снимки;

11. Кандидатите за паралелния курс подават освен това и свидетелство за съдимост и венчално свидетелство (за семейните кандидати).

Срок за подаване на документите – до деня на приемния изпит включително.

 

 

« предишна новинаследваща новина »