ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божигробска радост във Видин

04 юли 2012 07:34, Видинска митрополия
Божигробска радост във Видин

На 3 юли в старопрестолния град Видин тържествено бе посрещната иконата с образа на светите равноапостолни царе Константин и Елена с вграден сребърен кръст с частица от Честното дърво, на което бе разпънат Господ Иисус Христос.

Иконата бе посрещната във Видин с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, а тя идва в България с разрешението на Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III.

С подобаващо благочестие и духовно преклонение светините бяха посрещнати пред катедралния храм на Видин от духовенството от Видинска и Кулска духовни околии.

При посрещането на светините пред храма бе отслужено водоосвещение и петохлебие за здраве и благоденствие на Видин и неговите жители.

Благодатно слово към благочестивия народ отправи архимандрит Поликарп, който поздрави вярващите от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан.

От името на делегацията, носеща светините, поздрава и благословението на Йерусалим и Светата земя отправи архимандрит Юстин, игумен на светата обител при Якововия кладенец.

Той поздрави вярващите и им пожела Божието благословение и радостта от поклонението пред светините да ги съпътства през всички дни на техния живот.

След молението светините бяха внесени в катедралния храм и поставени за поклонение от страна на благочестивия мирен народ.

В храма бе направено отново молитвено възношение за здраве и благословение на нашия народ и вяра.

Иконата и Честният Кръст ще останат във Видин до 5 юли, когато в 7,30 ч. ще заминат за София, а от там - за Йерусалим.

За повече снимки, посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Емилиян Петров

 

 

« предишна новинаследваща новина »