ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастир "Св. Йоан Рилски"

04 юли 2012 13:00, Софийска митрополия
Знеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастир

На 1 юли Българската православна църква отбелязва Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец в Рилската света обител. През 1469 г. манастирското братство приело отново светите мощи на своя пръв игумен и закрилник с тържествено шествие, което преминало през българската земя. Празникът Пренасяне мощите на преподобни Йоан - един от трите, установени в негова чест - се отбелязва особено тържествено в монашеските обители. Една от тях, посветена на Рилския Чудотворец в Софийска епархия, е Руенската св. обител над с. Скрино.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха духовници и монаси от Софийска епархия.

Да се поклонят в св. обител и да попросят благословението на светеца, в манастира се бяха събрали множество монаси от епархията и миряни. След литургията в двора на манастира бе отслужен водосвет за здраве и благопреуспяване.

В своето приветствено слово преосвещеният епископ Йоан говори за светите мощи, значението на вечното присъствие на преподобни Йоан сред българския народ. За стремежа ни към духовно възвисяване и за личното ни очищение бяха думите на архиерея.

Като поздрави монашеското братство и като му пожела ревностно служение, еп. Йоан преподаде на всички патриаршеското благословение на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: свещеник Георги ДИМИТРОВ

 

 

Снимки

Манастирските доксиЗнеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастир Знеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастирПразник в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастирПразник в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи водосвет  в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи водосвет  в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи водосвет  в Руенския манастирЗнеполският епископ Йоан отслужи литургия в Руенския манастир
« предишна новинаследваща новина »