ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан отслужи молебен за спиране на огнената стихия край Бистрица

04 юли 2012 18:45, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан

Вече четвърти ден продължава гасенето на пожара край софийското село Бистрица, пламнал в резервата „Бистришко бранище”. Определят го като най-голям през последните 10 години в планината Витоша. Вечерта в понеделник (първия ден) огънят се развива на площ от около 100 дка на 1700-1800 метра надморска височина. Постепенно се разраства в посока югоизток, поради излезлия вятър и обхваща все по-голяма площ, като пламъците отиват към младата гора на планината. „Увеличаването на площта на огъня е рисково като направление“ - уточнява главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

На втория ден пожарът е вече локализиран и повече от 400 души са се включили в гасенето. Освен сформираните екипи на пожарната и горските стопанства, в акцията участват и доброволци, както и три хеликоптера. Засега е унищожена само загинала дървесна маса - смерчови насаждения, които не са живи, а в резултат на ветровала са пречупени и са на земята - поясниха от РИОСВ-София.

Засега няма окончателни хипотези за причините за пожара.

"Точна експертиза можем да направим след потушаването на огъня, но това ще стане до няколко дни“ - каза комисар Николов.

По предложение на председателя на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица – протойерей Виктор Нешев на 3 юли (вторник) вечерта в храма на селото бе отслужено специално последование за потушаване на пожара и овладяване на огнената стихия.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В чинопоследованието взеха участие архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир, ик. Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и софийски духовници.

Да отправят топли молитви към св. Богородица и св. Георги, се присъединиха към духовниците и множество бистричани, които вече дни наред се събират в центъра на селото и се запознават с всяка подробност от акцията за потушаването на огъня.

В края на молитвеното последование еп. Йоан се обърна към присъстващите с пастирско слово за сполетялото ни общо нещастие, като призова християните да сме внимателни в отношенията си едни към други и да се стремим към всеотдайна братска любов. Цялото слово може да чуете в края на новината.

Текст, снимки и аудио: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Георги", с. БистрицаВ храмаИконостасътЗнеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Знеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Иконостасната икона на св. БогородицаНа певницатаЗнеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Знеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Знеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица В храмаНа певницатаМолитва Знеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица В храмаЗнеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Димът от пожара се вижда и от храма Знеполският епископ Йоан отслужи молебен в село Бистрица Димът от пожара се вижда и от храма Архимандрит Алексий и протойерей Виктор Нешев

Файлове

« предишна новинаследваща новина »