ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Традицията продължава

04 юли 2012 18:36, Варненска и Великопреслaвска митрополия
На Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и Дамян

Като наближи 1 юли, всеки се сеща за посрещането на слънцето на този ден, станало известно като "Джулая" и го свързва с песента на известния Джон Лоутън. Но в Каварна освен с това, този ден вече се свързва и с още една традиция – празнуването на този ден паметта на светите безсребреници Козма и Дамян. Всяка година отец Василий Селемет от каварненския храм „Св. Успение Богородично”, местни жители и гости от Варна, организирани от отец Василий Шаган – председател на морския храм "Св. Николай Чудотворец", отиват на платото на Чиракмана сред останките на древния храм и отслужват акатист в чест на светите безсребреници Козма и Дамян и на св. Йоан Рилски, чиито мощи са пренесени на тази дата от Търново в Рилския манастир. Досега тази служба се изпълняваше сутрин рано, след посрещането на слънцето, но тази година заради това, че празникът се падна в неделя и трябваше да се отслужи литургия в градския храм, това стана вечерта.

Тъй като пристигнахме доста късно, се наложи първо да се качим на Чиракмана и после да опъваме палатките. Минавайки през село Божурец, стигнахме с колите почти до края на платото, от което се открива прекрасна гледка към Каварненския плаж. Наложи се да повървим пеша до останките на някогашната, за онова време огромна и благолепна базилика. На края й се издига голям дървен кръст, пред който беше отслужен акатистът към светите безсребреници Козма и Дамян.

Останките от древната базилика се намират в края на Чиракманското плато. Тя представлява трикорабна базилика с два притвора на запад. Зидовете са градени с дялани блокове, споени с червен хоросан. В строежа на базиликата може да се видят два етапа – като при разширението е добавено кръщелно и епископско помещение. По време на строежа в края на V век на Чиракманското плато е имало силно укрепена крепост. От надпис, датиращ от началото на VІ век, се разбира, че базиликата е посветена на светите безсребреници Козма и Дамян, канонизирани в края на ІV век.

Службата привърши почти по-тъмно. Слязохме на плажа, където запалихме огън. Любезният ни домакин, отец Василий Селемет, ни беше подготвил дървата за огъня, беше ни отворил фургона си, в който можеше да се спи, и остана да беседва с нас близо 2 часа. Времето неусетно се търколи. Повечето легнаха, но имаше и ентусиасти, които изчакаха изгрева на слънцето.

На сутринта всички отидохме в града на литургия, с изключение на децата, които решиха да използват хубавото утро и да си поиграят в морето. Присъствахме на една много хубава служба, на която се оказа, че имаше и гост църковен певец от София, който беше ходил вечерта на Камен брег за Джулая. Научавайки, че по същото време се посреща слънцето на Чиракмана и се чете акатист към светите безсребници Козма и Дамян, той реши догодина да се включи в събитието, ако има възможност.

След службата седнахме заедно да си поговорим с отеца. Понеже догодина празникът се пада в понеделник, си обещахме да дойдем още в събота, ако можем, за да усетим още повече благодатта на това място. Разделихме се с надеждата, че тази традиция ще продължи и занапред и че базиликата "Св. безсребреници Козма и Дамян" може да бъде включена в регистъра на ценното културно наследство в България, като един от най-старите християнски храмове по-нашите земи.

Текст и снимки: Явор Георгиев

 

 

Снимки

На Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и ДамянНа Чиракмана - 1 юли - отслужване на акатист към св. Козма и Дамян
« предишна новинаследваща новина »